Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Chokladfabriken hjälper barn i jul

”Det här ska inte finnas, barn ska inte behöva ha det så. Vi kan hjälpa till och vi vill göra det.”- Ellinor Isaksson är en av Chokladfabrikens grundare. 

Ellinor Isaksson, Chokladfabriken

Den framgångsrika sagan om Chokladfabriken startar 1997 med ett  rivningskontrakt på en lokal i Hammarbyhamnen. Ellinor och Martin har träffats några år tidigare när de båda arbetade på NK och bestämmer sig för att de tillsammans vill börja producera god kvalitetschoklad som är tillgänglig för alla. 20 år senare har företaget ett 40 tal anställda och flera butiker i Stockholm. Till jul stöder de den särskilda barnverksamheten vid Ersta Fristad – ett skyddat boende för kvinnor och barn som flytt från grovt våld i hemmet.

- Det var ett enkelt beslut, säger Ellinor. Den spontana känslan är att det här inte ska finnas, barn ska inte behöva ha det så. Vi kan hjälpa till att stödja barnen och vi vill göra det.De kände väl till Ersta sedan tidigare eftersom Ellinors mamma arbetade som läkarsekreterare på Ersta sjukhus under 25 år och Ellinor var ofta med på hennes arbetsplats.  - Jag hittar i alla kulvertar, säger hon med ett skratt.  Och vi gifte oss i Ersta kyrka, Martin och jag.

Idag har paret delat på sig, men företaget driver de fortfarande tillsammans. Martin är konditor som vunnit VM och OS med Svenska Kocklandslaget, Ellinor ser till att varorna når fram till alla chokladälskande människor och sitter bland annat i styrelsen för Sveriges bagare och konditorer. Och precis som i starten i Hammarbyhamnen är andra i familjen i allra högsta grad delaktiga.  Då stod mormor och hjälpte till med droppmaskinen eller diskade, idag hjälper Ellinors mamma och de två gemensamma barnen till med packning av praliner.

- Vi har kommit långt från de där första åren då vi hade fabriksförsäljning mellan 15-18 i rivningslokalen, säger Ellinor. Då när jag rörde chokladsmet på dagarna och Martin jobbade heltid för att sedan komma förbi och göra finliret på pralinerna på kvällen. Pappa gav oss en gammal bil så att vi skulle kunna sköta distributionen.

När de var tvungna att lämna lokalen efter tre år hittade de nästan av en slump den på Renstiernas gata 12 där fabriken fortfarande ligger och där de har butik och servering.  Sedan dess har de också öppnat butik på Regeringsgatan, S:t Eriksplan och det senaste tillskottet - en pop up-butik på Åhléns city. 

Där som i de andra butikerna kommer det att säljas choklad till förmån för Ersta Fristad fram till jul. En ask och en chokladkaka som passar både som presenter och julklappar. Eller varför inte att njuta av själv? Men det viktigaste är att oavsett vem som får dem hjälper de också barn, så att de kan känna trygghet och glädje igen.

Skriv ut