Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Specialister på gallstensoperationer

Ersta sjukhus är specialister på gallstensoperationer. Varje år gör vi omkring 400 gallstensoperationer på kirurgkliniken. Det är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen med omkring 12 000 operationer per år i Sverige.

Vad är gallsten

Gallsten bildas i gallblåsan. Stenarna består framförallt av kolesterol, ett ämne som finns naturligt i gallan. Varför kolesterolet hos vissa människor bildar stenar vet man inte säkert, men sannolikt beror det på flera faktorer, bland annat kost och ärftlighet. Ett gallstensanfall beror på en sammandragning av gallblåsan, som inte kan tömmas, då en sten täpper till mynningen. Anfallet ger svåra smärtor i övre delen av buken. Ibland är det förenat med illamående och kräkningar. Ibland strålar smärtan ut i ryggen och upp mot skulderblad och axlar.Om en sten kilar fast i gallgången kan ett gallstensanfall övergå i en inflammation. Anfallet varar då längre och feber tillstöter. En sten som fastnar i djupa gallgången kan också stoppa gallflödet till tarmen. Huden och ögonvitorna blir då gula och feber kan tillkomma.Vid en operation opereras gallblåsan och stenarna bort. Det går bra att klara sig utan gallblåsa. 

Före operation

Inför gallstensoperation gäller samma råd/regler för hygien, fasta och rökstopp som för de flesta operationer. Operationen går bara attgenomföra under fullständig nedsövning.

Operation

Operationen utförs med titthålsteknik (laparoskopisk teknik). Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via fyra små snitt förs optik och olika instrument in i buken. En bild överförs till en TV-skärm och via den kan kirurgen se operationsområdet. Gallblåsan lösgörs från sitt fäste vid levern. Gallblåsan med sitt innehåll av sten tas ut genom ett av de små snitten i bukväggen. Koldioxiden släpps ut innan huden sys ihop. Ibland är de anatomiska förhållandena sådana att en titthålsoperation ej går att genomföra. Man öppnar då buken via ett snitt under höger revbensbåge. För övrigt går operationen till på samma sätt som vid titthålsoperation.

Efter operation

Eftersom du varit sövd kommer du först till uppvakningsavdelningen. Efter ett par timmar där får du komma upp till vårdavdelningen. Många nyopererade har viss värk och smärta i övre delen av buken. Efter titthålsoperationer är det också vanligt med värk från axelpartiet. Detta beror på att buken varit utspänd av koldioxid. Mot värken får du smärtlindring i form av sprutor, stolpiller eller tabletter. Du kan räkna med att gå hem dagen efter operation. Är du opererad med en öppen operation kan vårdtiden bli något längre. Inför hemgången har du ett samtal med din läkare.

Efter hemkomsten

Kostråd

Du kan i princip äta vanlig mat direkt efter hemkomsten. Ett gott råd är emellertid att under 3-4 veckor undvika den mat som du tidigare inte tålt och därefter börja lite försiktigt med dessa maträtter. Under de första veckorna är det olämpligt att äta stora måltider. Alkohol är inte förbjudet. Dietisten ger följande råd om du vill vara försiktig:

  • Tugga maten väl
  • Gurka, äpple, päron och ägg kan ge besvär

Minska på fettintaget genom att använda:

  • Lättprodukter av mejerivaror och matfett
  • Nyckelhålsmärkta charkuteriprodukter
  • Alla fiskar utom ål
  • Rent kött utan synligt fett

Choklad, kaffebröd och snacks innehåller mycket fett, begränsa intaget av dessa livsmedel. Var försiktig med livsmedel som kan ge gaser: lök (alla sorter), kål (alla sorter), torkade ärtor, bönor och linser, paprika, bröd med hela korn, kolsyrade drycker, sötningsmedel som slutar på -ol, exempelvis sorbitol eller xylitol och tuggummi.

Motion

Vanlig fysisk aktivitet som promenader och lättare hushållsarbete går bra direkt efter hemkomsten. Därefter får du öka belastningen successivt om det känns bra. Tyngre fysisk aktivitet som t.ex. styrketräning ska du vänta med en månad efter operationen.

Kontaktuppgifter

Vid akut försämring dagtid eller om du har frågor, som kan härledas till din operation, ska du kontakta kirurgmottagningen, telefon 08-714 61 88.

Vid akut försämring som kan härledas till din operation kvällar, nätter och helger, kontakta avdelningarna 3 eller 5, telefon 08-714 65 00

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Kirurg- och anestesikliniken

Besöksadress
Ersta sjukhus
Kirurgmottagningen
Fjällgatan 44, 1tr

Telefon
08-714 61 88
måndag-torsdag klockan 08:30-14:00
fredagar klockan 08:30-11:00

För av- eller ombokning av mottagningstid samt förnya recept använd gärna 1177 Vårdguidens e-tjänster (ändring av operationstid skall göras per telefon till operations-planeringen)

Operationsplaneringen
Telefon: 08-714 61 78
Måndag-fredag klockan 08.30-11.00

Uppvakningsavdelningen och intensivvårdsavdelningen
Telefon: 08-714 61 79