Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Diabetes typ 2

Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes. De flesta som får sjukdomen är vuxna men den drabbar allt fler unga. Diabetes typ 2 ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Den kan också orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna.

Diabetes typ 2 innebär att kroppens celler blir mindre känsliga för insulin, vilket leder till att man får för mycket socker i blodet.

Typ 2-diabetes är en ärftlig sjukdom, men även livsstilsfaktorer som stress, brist på fysisk aktivitet och rökning, ökar risken för att få typ 2-diabetes.

Om man får typ 2-diabetes är det vanligt att man:

  • är trött både fysiskt och psykiskt
  • blir mer törstig
  • kissar oftare

Man kan också få klåda i underlivet och börja se dimmigt. Symtomen kommer ofta långsamt, men en del får inga symtom alls och då är det svårare att upptäcka sjukdomen.

Ett första steg i behandlingen är att man ändrar sina levnadsvanor, främst genom att sluta röka, börja motionera och äta sund mat. Om det inte räcker för att sänka blodsockervärdet kan läkemedel bidra till att sänka sockerhalten i blodet och minska risken för följdsjukdomar.

Har du typ 2 diabetes är du välkommen till oss på remiss från vårdcentral eller företagshälsovård. Här kan du bland annat gå vår diabeteskurs och få information om livsstilsbehandling. Vi samarbetar med hjärtmottagningen för utredning och behandling av hjärtsjukdom. När behandlingen är välinställd återremitteras du till din husläkare.

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Diabetes- och endokrinologimottagningen

Postadress
Box 4619

116 91 Stockholm

Besöksadress
Fjällgatan 45
Alla patienter ska anmäla sig i receptionen på Fjällgatan 44 

Kontaktperson
Elisabeth Niklasson

Öppettider
Måndag-torsdag kl. 08.00-16.30
Fredag kl. 08.00-15.00

Kontakta oss
Kontakta oss i första hand på 1177.se som är öppet dygnet runt. Här kan du av- och omboka din tid till diabetessjuksköterska och dietist. Du kan också skriva ett meddelande, förnya recept, och beställa hjälpmedel.

Telefonnummer: 08-714 62 10 leder till vår telefonsvarare där vi tar emot receptförfrågningar, beställning av hjälpmedel, om- och avbokningar dygnet runt. Det är viktigt att du tydligt talar in ditt personnummer, namn och telefonnummer.