Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Diabetes typ 1

Typ 1-diabetes är den vanligaste diabetesformen om man insjuknar tidigt i livet och kallades därför förr barn- eller ungdomsdiabetes. Sjukdomen kräver behandling direkt.

Typ 1 diabetes har ett hastigt förlopp och brukar utvecklas inom en månad, men små barn kan få allvarliga symtom redan inom ett dygn. Det är vanligt att man har haft en infektion i kroppen precis innan sjukdomen bryter ut.

Vanligast är att man insjuknar i typ 1 diabetes i tidiga tonår. Från 30-års ålder och uppåt är typ 2 diabetes en mycket vanligare diabetesform. Omkring en tiondel av all diabetes är typ 1-diabetes.

Om man får typ 1-diabetes är det vanligt att man:

  • behöver kissa ofta och mycket
  • blir väldigt törstig
  • är ovanligt trött
  • mår illa
  • har ont i magen
  • luktar aceton ur munnen
  • ser suddigt
  • snabbt går ner i vikt

Den som har typ 1-diabetes behöver ta insulin varje dag, antingen med injektionspennor eller med insulinpump. Man får gå på kontroller flera gånger varje år, hos sin läkare och diabetessköterska, som ofta arbetar i team tillsammans med dietist (expert på kost och näringsfrågor) och psykolog eller kurator. Hos oss får du träffa samma diabetessköterska eller doktor varje gång du kommer till mottagningen.

Vi ordnar temaeftermiddagar eller kvällsmöten om ny forskning och ämnen som kan vara bra att känna till: Vad händer när du tränar? Hur använder du insulinpumpen på ett smart sätt? Vad bör du tänka på när du ska ut och resa? Vi vill gärna att du lämnar egna förslag på ämnen som Du vill prata om!

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Diabetes- och endokrinologimottagningen

Postadress
Box 4619

116 91 Stockholm

Besöksadress
Fjällgatan 45
Alla patienter ska anmäla sig i receptionen på Fjällgatan 44 

Kontaktperson
Elisabeth Niklasson

Öppettider
Måndag-torsdag kl. 08.00-16.30
Fredag kl. 08.00-15.00

Kontakta oss
Kontakta oss i första hand på 1177.se som är öppet dygnet runt. Här kan du av- och omboka din tid till diabetessjuksköterska och dietist. Du kan också skriva ett meddelande, förnya recept, och beställa hjälpmedel.

Telefonnummer: 08-714 62 10 leder till vår telefonsvarare där vi tar emot receptförfrågningar, beställning av hjälpmedel, om- och avbokningar dygnet runt. Det är viktigt att du tydligt talar in ditt personnummer, namn och telefonnummer.