Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Hypofys- och binjuresjukdom

Sjukdomar i hypofys och binjure kan påverka livsviktiga funktioner som blodtryck, saltbalans och kroppstillväxten hos barn och unga. Därför är dessa relativt ovanliga sjukdomar mycket viktiga att diagnosticera och behandla.

Hypofysen är kroppens viktigaste hormonbildande körtel, trots att den är liten som en ärta och väger mindre än ett gram. Den sitter på hjärnans undersida och har direkt förbindelse med hypotalamus, den del av hjärnan som kontrollerar blodtryck, kroppstemperatur, sömnen och ämnesomsättning (som bland annat har betydelse fettfördelningen och risken för diabetes).

Binjurarna är små körtlar som ligger på vardera njurens övre spets. De är inbäddade i en fettkapsel som omger njurarna. Varje binjure består av en yttre bark och en inre märg, som arbetar helt åtskilda från varandra. I binjurebarken bildas flera olika hormoner som bland annat styr sockeromsättningen och saltbalansen i kroppen.

En första utredning av eventuell hypofys- eller binjuresjukdom kan göras hos husläkaren, som sedan kan remitterar patienten till vår mottagning. Vi hjälper till med bedömning av besvär samt tolkning och komplettering av prover.

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Diabetes- och endokrinologimottagningen

Postadress
Box 4619

116 91 Stockholm

Besöksadress
Fjällgatan 45
Alla patienter ska anmäla sig i receptionen på Fjällgatan 44 

Kontaktperson
Elisabeth Niklasson

Öppettider
Måndag-torsdag kl. 08.00-16.30
Fredag kl. 08.00-15.00

Kontakta oss
Kontakta oss i första hand på 1177.se som är öppet dygnet runt. Här kan du av- och omboka din tid till diabetessjuksköterska och dietist. Du kan också skriva ett meddelande, förnya recept, och beställa hjälpmedel.

Telefonnummer: 08-714 62 10 leder till vår telefonsvarare där vi tar emot receptförfrågningar, beställning av hjälpmedel, om- och avbokningar dygnet runt. Det är viktigt att du tydligt talar in ditt personnummer, namn och telefonnummer.