Sköldkörteln sitter på halsens framsida. Den producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. För låg produktion av sköldkörtelhormon leder till så kallad hypotyreos och låg ämnesomsättning, vilket bland annat kan ge viktökning. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor och drabbar oftast medelålders och äldre. Behandlingen består av hormonersättning.
Hypertyreos kan ge hjärtproblem
För höga hormonnivåer ger hypertyreos som tvärtom gör att ämnesomsättningen går på högvarv och då tappar man vikt. Hypertyreos behandlas med hormonhämmande läkemedel. Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till förmaksflimmer och hjärtsvikt.
Hypertyreos kan ge vitt skilda symtom som dessutom ofta kommer smygande. Många tror att symtomen beror på stress eller vanlig trötthet. Ofta, men inte alltid, är sköldkörteln förstorad.
Hos yngre är symtomen ofta många: Man känner sig varm, är trött, kan få menstruationsrubbningar, hjärtklappning och ökad puls. Viktnedgång är också vanlig, liksom darrningar, diarré. En del får psykiska symtom som oro, sömnstörningar, irritation, ilska och gråter lätt. Muskelsvaghet, hudproblem och håravfall förkommer också.
Äldre med hypertyreos har ofta bara några av symtomen, som hjärtklappning och hög puls eller viktnedgång. Hypertyreos ökar också risken för benskörhet.
Den vanligaste orsaken till hypertyreos är att immunsystemet reagerar felaktigt och bildar antikroppar mot sköldkörteln som stimulerar den till ökad hormonbildning. Nästan lika vanligt hos lite äldre personer är att en del av sköldkörteln börjar överproducera hormon, så kallad toxisk knölstruma. Andra typer av hypertyreos är Graves sjukdom, Basedows sjuka eller toxisk diffus struma.
Hypertyreos behandlas med sköldkörtelhämmande läkemedel. Behandlingen pågår vanligtvis 18-24 månader och följs upp på mottagningen med regelbunden provtagning och besök. Ibland är det aktuellt att välja behandling med radiojod och vi remitterar då till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna för behandlingen. Efterkontroll och uppföljning sker inledningsvis på vår mottagning.
Obehandlad hypertyreos kan leda till förmaksflimmer och hjärtsvikt.
Brist på sköldkörtelhormon
Hypotyreos är den vanligaste sköldkörtelsjukdomen och många kan ha diffusa symtom under lång tid utan att bli diagnosticerade och få behandling.
Tidiga symtom på hypotyreos är trötthet eller känsla av brist på energi, depression, koncentrationssvårigheter och frusenhet. Efter en längre tids sjukdom kan man få symtom som torr hud och torrt hår, förstoppning och sämre minne.
Hypotyreos kan i de flesta fall dignosticeras med blodprov men ibland behöver man ta ett prov från sköldkörteln med så kallad finnålsbiopsi. De flesta får behandling med hormonersättning hos sin husläkare.
Gravida med sköldkörtelsjukdom
Vid graviditet och sköldkörtelsjukdom är uppföljningen av medicinering och prover extra viktig och om det blir aktuellt samarbetar vi med specialistmödravård och kvinnoklinik.
Knöl på halsen där sköldkörtelfunktionen (hormonhalten) är normal bör i första hand utredas med cellprov (på cellprovsmottagning) efter remiss från i första hand husläkaren.