Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Koloskopi med phosphoral

Koloskopi är en undersökning av ändtarmen och tjocktarmen som utförs av läkare eller specialistsjuksköterska. Ett slangformat instrument förs in via ändtarmsöppningen (eller om du har stomi via stomiöppningen). Längst fram på koloskopet finns en liten lins med belysning och ett datachip som fotograferar tarmen så att man kan se hur tarmen ser ut på en tv-skärm.

I samband med undersökningen kan man ta vävnadsprover samt ta bort polyper. Undersökningen kan ibland orsaka gasspänningar och magknip. Du får därför en injektionskanyl i armen i vilken du kan få avslappnande och smärtstillande läkemedel vid behov. Dessa läkemedel påverkar reaktionsförmågan, så lämna bilen hemma! Med förberedelser tar besöket cirka 2-3 timmar.

Allmänt

För att kunna utföra undersökningen måste tarmen vara väl laxerad (rengjord). En del födoämnen i kosten vi äter kan stanna kvar i tarmen upp till sju dagar efter det att du ätit dem. Detta kan orsaka tekniska problem och försämra undersökningsresultatet.

Sju dagar före din undersökning får du därför inte äta:

  • järntabletter
  • bulkmedel, t.ex. Inolaxol, Vi-Siblin
  • fullkorn och frön, t.ex. linfrö, havregryn, müsli och fullkornsbröd
  • svårsmält mat, t.ex. svamp, sparris, lök, majs och paprika
  • frukter, bär och grönsaker med skal och kärnor, t.ex. tomater, vindruvor, lingon, hallon, banan, kiwi och passionsfrukt

Ring oss om du:

  • medicinerar med blodförtunnande läkemedel, t.ex. Waran, Plavix, Pradaxa eller Marcomar
  • har hjärtklaffsjukdom eller är hjärtklaffopererad
  • har hjärt- eller njursvikt
  • har stomi

Har du förstoppningsproblem rekommenderar vi Lactulos alternativt Movicol (receptfritt på apoteket) tre dagar före start med laxeringen. Dosera enligt rekommendation på bipacksedel. Använder du redan något av dessa medel fortsätt som förut.

Om du är insulinbehandlad diabetiker måste du själv ta kontakt med din läkare/sjuksköterska för inställning av insulin inför undersökningen.

Förberedelser

Dagen före undersökningsdagen får du endast inta flytande kost fram till lunch. Därefter får du enbart dricka klara drycker.

Du ska dricka rikligt med klara drycker ända fram till undersökningen.
Dina läkemedel kan du ta som vanligt.

Flytande kost = drycker utan fasta bitar i t.ex. fil, yoghurt och soppor.

Klar dryck =ljus saft, ofärgad energidryck, honungsvatten, buljong, vatten, kaffe eller te utan mjölk eller grädde.

Eftersom du inte får äta fast föda är det viktigt att du får i dig både salt och socker genom dryck.

Du har fått ett elektroniskt recept på laxeringsmedlet Phosphoral som framkallar diarré. Du ska följa våra anvisningar nedan och inte de som beskrivs i bipacksedeln. Laxeringseffekten ökar om du rör på dig så mycket som möjligt.

Vid toalettbesök: torka inte med toalettpapper, ta i stället vatten och badda torrt med mjuk handduk. För att skydda huden runt analöppningen kan den smörjas in med fet salva strax innan behandlingen påbörjas (t.ex. Inotyolsalva).

Phosphoral dos 1 kl. 17.00 – 19.00 dagen före undersökningen

Drick minst ett glas klar dryck, gärna fler. Därefter späder du innehållet från en flaska Phosphoral i ett halvt glas vatten. Efter att du druckit den utspädda vätskan fortsätter du att dricka minst 2 liter klar dryck under kvällen och fram till nästa dos.

Phosphoral dos 2 på morgonen senast 3 timmar före undersökningen
(cirka 12 timmar efter första dosen Phosphoral)

Drick minst ett glas klar dryck, gärna fler. Därefter späder du innehållet från den andra flaskan Phosphoral i ett halvt glas vatten. Drick därefter 1 liter klar dryck och fortsätt sedan dricka rikligt med klara drycker (cirka 4 glas i timmen) fram till dess att du åker till din undersökning. 

Vi erbjuder ett informationsbesök hos en sjuksköterska för individuell kostanpassning och laxering senast en vecka innan din undersökning. Ring i god tid för att boka mötet.

Efter undersökningen

Har du fått avslappnande läkemedel får du räkna med att stanna kvar cirka en timme på endoskopienheten.

Efter undersökningen får du muntlig och skriftlig information.
Svar meddelas skriftligt till din ordinarie läkare, liksom resultat av eventuellt vävnadsprov.

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Endoskopienheten

Besöksadress
Ersta sjukhus
Endoskopienheten
Fjällgatan 44

Postadress
Box 4619
116 91 Stockholm

Öppettider
Måndag till fredag klockan 08.00-16.30

Ring oss
Telefonnummer: 08-714 63 03
Telefontid: Måndag-fredag 08:00-14:30
När du ringer till oss får du en bokad tid som vi kontaktar dig på under dagen

Skriv till oss
Du kan avboka din undersökningstid via 1177 Vårdguidens e-tjänster.