Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och non-profit. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor
i utsatta livssituationer.

Antireflux

Reflux är ett bråck på övre magmunnen som innebär att övre delen av magsäcken glider upp i brösthålan ovanför mellangärdet. Detta ökar risken för läckage av surt maginnehåll till matstrupen, vars slemhinna kan ta skada och inflammeras. Läckage av magsyra (reflux) kan medföra brännande smärtor i övre delen av buken, bakom bröstbenet och upp mot halsen (halsbränna). Man kan även få sura uppstötningar. Retning av luftstrupen kan också ge upphov till astmaliknande besvär.

Före operation

Du kommer att vara sövd under operationen. Om du har speciella önskemål eller frågor kan du några dagar före operationen få träffa en narkosläkare som kan ge ytterligare information. Före operationen ska du infinna dig på vårdavdelningen, där du får träffa din läkare och din sjuksköterska.

Operation

Operationen syftar till att återskapa backventilfunktionen mellan matstrupe och matsäck. Operationen utförs med titthålsteknik (laparoskopisk teknik). Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via fem små snitt förs optik och olika instrument in i buken. En bild överförs till en TV-skärm, via den kan kirurgen se operationsområdet. Den övre delen av magsäcken dras runt nedre delen av matstrupen och fixeras med stygn. Samtidigt tas bråcket bort. Koldioxiden släpps ut innan huden sys ihop. Ibland är de anatomiska förhållandena sådana att en titthålsoperation ej går att genomföra. Buken öppnas då via ett snitt ovan naveln i medellinjen. För övrigt går operationen till på samma sätt som vid titthålsoperation.

Efter operation

Eftersom du varit sövd kommer du först till uppvakningsavdelningen. Efter ett par timmar där får du komma upp till vårdavdelningen. Som nyopererad har du mer eller mindre värk och smärta i övre delen av buken. Efter titthålsoperationer är det också vanligt med värk från axelpartiet. Detta beror på att buken varit utspänd av koldioxid.

Mot värken får du smärtlindring i form av sprutor, stolpiller eller tabletter. Du kan räkna med att gå hem dagen efter operation.

Efter hemkomsten

Kostråd

Första tiden efter operationen är det viktigt att du tänker på hur du äter för att du ska må så bra som möjligt. På grund av svullnad i övre magmunnen kan det ta emot när du sväljer. Sväljningsbesvären är som mest uttalade upp till ett par veckor efter operationen och avtar därefter successivt. På grund av den ökade tätheten i övre magmunnen kan det ta upp till 4-6 veckor, innan du kan börja rapa. En effektivt tättslutande övre magmun kan dessutom medföra att du inte kan kräkas. Du kan också komma att känna av ökade tarmgaser under några månader efter operationen. Vid varje måltid är det därför mycket viktigt att du äter långsamt och tuggar maten väl. Magsäcken kommer att vara mindre efter operationen, vilket leder till att du blir fortare mätt. Det är därför vanligt att gå ner i vikt under den första månaden. Magsäcken får tillbaka sin forna kapacitet efter några månader.

Sammanfattningsvis, du kan i stort sätt äta som vanligt men du bör tänka på att:

  • Äta små portioner, långsamt och tugga ordentligt.
  • Ta det försiktigt med kött och mjukt bröd, eftersom det kan fastna. Hårt bröd fungerar bättre de första dagarna efter operation.
  • Undvika gasbildande livsmedel som t.ex. lök, kål, kolsyrad dryck och liknande 

Motion

Vanlig fysisk aktivitet går bra. Om du skulle överanstränga dig brukar kroppen säga ifrån genom smärtsignaler. Tung fysisk aktivitet som exempelvis styrketräning bör du vänta med i 6-8 veckor.

Dusch och omläggning

Du kan duscha som vanligt. Det går bra att lägga om operationssåren med kirurgtejp. Kirurgtejp och förbandsmaterial finns att köpa på apoteket. I de flesta fall används stygn som ej behöver tas bort, utan är självupplösande. Information om detta får du av din sjuksköterska vid hemgång. Bada kan du göra efter att stygnen tagits/fallit bort.

Smärta och smärtlindring

Värk och smärta från operationsområdet brukar kvarstå cirka en vecka för att sedan avta. Det är mycket vanligt att besväras av värk från axlarna under en till flera veckor efter ingreppet. För att du ska vara så smärtfri som möjligt efter operationen, rekommenderas paracetamol (t ex Alvedon®, Panodil®). Dessa värktabletter kan du köpa receptfritt på apoteket. En normal smärtstillande dos är två tabletter á 0,5 gram, upp till fyra gånger dagligen. Behöver du recept på andra smärtstillande medel får du detta vid utskrivningen.

Återbesök

I allmänhet behöver man ingen tid hos läkare för återbesök efter en refluxoperation. Ibland kan det dock finnas särskilda önskemål eller skäl till ett återbesök. Tala med din läkare vid utskrivningen. Uppföljning sker per telefon 6-8 veckor efter operationen.

Sjukskrivning

Den normala sjukskrivningstiden är 1-3 veckor.

Frågor

Har du frågor eller om du inte skulle må bra efter utskrivning ska du i första hand ta kontakt med öppenvårdsmottagningen för att få råd och svar på de frågor som du har. Allvarliga komplikationer efter titthålsoperationer av refluxsjukdom är mycket ovanligt. Skulle du få akuta problem, som du tror har att göra med din operation, finns alltid en jourhavande läkare på Mag-tarmcentrum, Ersta sjukhus. Om du behöver samtala med din läkare, kan du beställa en telefontid via vår öppenvårdsmottagning, läkaren ringer sedan upp dig på den tid som avtalats.

Läs även vanliga frågor och svar. Klicka på länken till höger!

| Fler

Kontakt

Kontakt
Telefon
Ersta sjukhus växel
08-714 65 00

Kirurgmottagning
Telefon: 08-714 61 88
Må-fr: 09:00-11:30
Må-to: 13:00-14:30
Avvikelser från telefontider kan förekomma i samband med allmänna helgdagar

Operationsplaneringen
Telefon: 08-714 61 78
Må-fr: 08:30-11.00

Dagkirurgen
Telefon: 08-714 61 92

Avdelning 3
Telefon: 08-714 61 82

Avdelning 5
Telefon: 08-714 62 33

Besökstider
Må-sö 14:00-19:00

Tänk på att Ditt meddelande passerar via Internet. Vi kan inte garantera sekretessen och säkerheten på nätet. Undvik således att skriva för Dig känsliga uppgifter i meddelandet.