Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ersta Horisont

– för dig mellan 15 och 25 år med en närstående som inte mår bra


Ersta Horisont är en samtalsmottagning för dig som är ung och lever i en vardag med en mamma, pappa, syskon eller annan närstående som är sjuk. Här kan du tala enskilt med professionellt utbildad personal eller träffa andra i samma ålder och situation.

Till oss kommer du som är mellan 15 och 25 år, som har en närstående som på något sätt inte mår bra – fysiskt eller psykiskt och därför inte längre är ”som vanligt”. Det kan exempelvis bero på sjukdomar som Alzheimers, cancer eller på utmattningssyndrom. Vi vänder oss även till dig lever med en förälder eller annan närstående som lider av psykisk ohälsa.

När någon i den nära omgivningen blir sjuk kommer många funderingar. Är det okej att vara arg på pappa som är dödssjuk? Mormor är sjuk, hur ska jag klara mig utan henne? Vad säger man till en kompis som vill följa med hem när man vet att mamma kan få ett av sina raseriutbrott? Pappa säger att det är mitt fel att han mår dåligt, är det sant?

Oavsett hur din situation ser ut, finns vi här och vi lyssnar på dig. Vi pratar om hur du mår, om hur din vardag, det är du som anhörig som är i centrum hos oss. Vi tror att det som känns stort, mörkt och svårt när man håller tankarna för sig själv kan bli mindre skrämmande och tungt när man får prata om det med andra. Tanken är att du ska få verktyg för att på bästa sätt hantera ditt liv och möjlighet att må bra även om någon annan i familjen eller nätverk har problem.

Att komma till oss kostar inget och ingen behöver få veta att du kommer hit.

Det här händer när du kontaktar oss

När du kontaktar oss på Ersta Horisont blir du erbjuden ett första orinteringssamtal. Detta samtal är till för att du ska få mer information om vad vi kan erbjuda just dig och för oss att se hur vi kan stötta dig. Om det känns bra för dig lägger vi upp en plan för hur många gånger vi ska ses och hur ofta. 

Till våren kommer det även att erbjudas grupper. I grupprogrammen får du träffa andra personer som är i samma situation som du, det finns möjlighet att dela erfarenheter med varandra. Du får mer kunskap om psykisk ohälsa eller sjukdom utifrån vilken grupp som passar dig och vad det kan innebära att vara anhörig till någon som inte mår bra. 

Vi som kommer till Horisont

De som kommer till oss har alla olika vardagssituationer, med den gemensamma nämnaren att någon i deras närhet inte mår bra. Vi lyssnar och stöttar dig oavsett hur din verklighet ser ut – här är några andras:

”Min mormor är den som alltid tagit hand om mig, mamma har varit ensam med oss syskon och det har varit svårt. Mormor har liksom varit en förälder nästan. Nu när jag kommer dit är hon konstig – arg, eller ledsen, bland vet hon inte ens vem jag är. Mamma är jätteledsen och trött, jag vill inte att hon ska må sämre. Det känns skit. Allt. Och så ensamt.”

”Nu har jag ju flyttat hemifrån, men jag har dåligt samvete hela tiden…vet ju att pappa behöver mig. Han orkar ju ingenting, bara sitter i den där mörka lägenheten. Han har ju hjälp, medicin och går till läkaren och pratar. Jag är bara så trött, det har varit så många år av att ta hand om honom och nu när jag äntligen bor själv, har ett eget liv så känner jag mig så ledsen, elak att jag inte är där.”

”Jag drömmer om att slippa gå hem. Vet att mamma ligger där i sängen, gammal mat och disk. Hon blir så ledsen, säger förlåt hela tiden för att hon inte orkar. Ibland vill jag bara skrika på henne, typ skärp dig! Men jag vet att det inte går, och får ont i magen när jag tänker så, känner mig elak. Det är ju inte hennes fel … hon försöker ju.”

”När vi fick reda på att pappa är sjuk vändes allt upp och ner, de är på sjukhuset hela tiden känns det som. Varje dag innan jag går till skolan kramar jag honom och tittar om han ser annorlunda ut, om det är en bra eller dålig dag… I skolan längtar jag bara hem, vill veta att han fortfarande finns. Mamma gråter när hon inte tror vi hör, och ler och låtsas vara glad när vi tittar på tv. Fredagsmys och sånt, som att allt är okej. Men det är ju inte okej…”

”Sen syrran åkte in på BUP har allt gått åt helvete. Vi måste på möten hela familjen och allt är bara fel. Mina föräldrar bråkar hela tiden och jag vill inte vara hemma. Så arg på henne, hon har förstört allt… Fattar att hon inte mår bra, vill ju hjälpa men är bara så svårt. Hela skolan vet om att hon är knäpp. Jag vill bara bort…”

”Har precis börjat plugga, berättar inte för någon om vad som händer hemma. Här kan jag äntligen vara normal, låtsas att allt är bra. Men det är jobbigt när de ringer, vill inte svara framför kompisarna. Det blir som att jag lever två olika liv. På ett sätt lever jag inte i något av dem, är mittemellan i nåt slags liv där jag bara är tom…”

Hur ser din vardag ut? Kontakta oss så kan vi prata om hur vi bäst kan hjälpa dig.

Så kommer du i kontakt med oss

Vill du veta mer eller komma till oss på Ersta Horisont? Hör gärna av dig!

Mail: horisont@erstadiakoni.se
Telefon: 08-714 61 25. Telefontid måndag till torsdag, klockan 14-17.
Du kan även sms:a oss för frågor och tidsbokning: 076-697 72 89.

Varmt välkommen till Ersta Horisont!Skriv ut