Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Näring och gemenskap – måltider för äldre i fokus

Styrelsen

Ersta äldreomsorg lägger stort fokus på att skapa bra måltider för de som bor hos oss. Att få i sig näringsrik mat är självklart en viktig del i att förbättra hälsan, men en måltid ska inte bara vara ett intag av näring utan också en källa till glädje, gemenskap och välbefinnande. Hur skapar man bra och näringsrika måltider och miljöer som stimulerar äldre att äta?

Det, och mycket mer, talades det om under geriatriska nutritionsdagarna som anordnades på Ersta konferens och hotell den 8-9 november. Två dagar anordnade av Dietisternas riksförbund för alla som arbetar med nutrition, mat och måltider för äldre. Ersta äldreomsorgs dietist, Martin Andersson, var på plats.

Bland talarna fanns bland annat Jonas Olofsson, docent och lektor från Stockholms universitet som forskat på sambandet mellan luktsinne och demens. Försämrat luktsinne hos äldre kan vara en tidig markör för demenssjukdom. Men det går också att träna upp sitt luktsinne igen, något som inte bara tränar hjärnan utan också förbättrar upplevelsen av mat och dryck och därmed ökar aptiten och på andra sätt ökar livskvaliteten. 

Talade gjorde även representanter från Livsmedelsverket om det övergripande nationella arbete som de bedriver för att för att förbättra maten för äldre. Svårigheter och möjligheter när det kommer till nya kommunala matupphandlingar diskuterades med nutritionsansvarig dietist i Sundbybergs stad.

Martin Andersson sammanfattar dagarna med att säga:

- Den bästa och nyttigaste måltiden för våra äldre är den som blir uppäten. Ett av problemen som många talade om är att våra boende inte äter den mängd mat som är tänkt. Vi måste arbeta mer med maten runt omkring huvudmålen och verkligen individanpassa måltiderna. För att det krävs också en stor kompetensökning inom äldreomsorgen och ett stort engagemang i hela organisationen.

Bilden visar:
Styrelsen för Dietisternas riksförbund sektion inom gerontologisk och geriatrisk nutrition:  Nina Uhlebäck, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Josephine Garpsäter, Sundbybergs stad, Sara Svensson, Södertälje sjukhus, Carin Andersson, Skånes Universitetssjukhus,  Barbro Karelius, Hudiksvalls kommun, Stina Grönevall, Halmstads kommun, Martin Andersson, Ersta äldreomsorg. 

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni