Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Grattis Lena Wistmar till Stomipriset!

I början av oktober fick stomimottagningen på Ersta sjukhus stomipriset, som delas ut av Tarm-, Uro- och Stomiförbundet. Stomiterapeut Lena Wistmar tog emot det när hon deltog vid Världsstomidagen i Göteborg. Här berättar hon om verksamheten.

Motiveringen lyder: ”Stomimottagningen på Ersta diakoni är en föregångare inom vården då de på ett strukturerat sätt öppnar upp för frågor och funderingar om sexualitet och kroppsliga förändringar redan före en stomioperation. Det är ett stort steg framåt för patienter som ofta själva drar sig för att prata med vården om sexualitet och andra känsliga frågor. Vårdens inställning har under många år varit att man ska vara tacksam som överlevare och inte klaga på besvärliga kroppsliga förändringar.” 

Lena Wistmar är legitimerad sjuksköterska och stomiterapeut. Hon berättar hur ett patientsamtal kan låta.

– Jag kan få frågan: ”Hur sexig känner man sig med en påse på magen med avföring i?” Då berättar jag att man kan till exempel ha en svart stomipåse i mindre modell. Vi kallar dem ibland för ”kärlekspåsar”. De fungerar som vanligt men är lite nättare. 

– Det finns också en nätt, svart gördel i tunt bekvämt material. ”Då kan du kanske vara Fantomen och överraska partnern”, säger jag ibland, och avdramatiserar det hela.

Att ha stomi berör hela människan, och då ska det inte finnas några gränser för vad man ska våga ta upp.

– Vi har utvecklat seendet och förståelsen kring hur komplext livet med stomi kan vara, främst i starten. Visst, det måste fungera tekniskt och praktiskt. Men den stora förändringen är insikten om hur mycket som också rör psykologi, om det man kallar en förändrad kroppsupplevelse, berättar Lena Wistmar.

En patient utbrast efter stomioperationen: ”Är det här en del av mig? – det känns surrealistiskt!”. Stomimottagningen har fyra planerade återbesök första halvåret efter stomioperationen – allt enligt de nationella riktlinjer efter stomioperation som Lena tillsammans med två stomiterapeutkollegor på Karolinska sjukhuset arbetat fram 2017 – för att följa återhämtningen ur flera aspekter. 

Lena Wistmar lyfter fram Annica Wistedt som startade Stomimottagningen för 26 år sedan.

– Hon bidrog mycket genom att bl a börja prata fördjupat om mannens sexualitet. 

Prissumman är 10 000 kronor. Det fanns nio nominerade.

Tarm-, Uro- och Stomiförbundet, ILCO, är en intresseorganisation som bildades 1965. 

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni