Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Intervju med Ebbe Lindström på Ersta Second Hand

Har du inte handlat klart julklapparna ännu? Lugn, du kan fortfarande fynda på Ersta Second Hand.

Det doftar kaffe, Ebbe Lindström fyller på i en kopp med texten ”God morgon snygging”. Han svänger hemvant 90 grader höger vid frimärksavdelningen och glider förbi ett litografi av Waldemar Lorentzon (Halmstadgruppen). När han passerat klädsnurrorna slår han sig ned i en Karl Johan-soffa från början av 1900-talet och konstaterar att det är ett ”gediget hantverk”. 

– Jo, lite av tanken är att man ska kunna komma in här och göra ett fynd, berättar Ebbe Lindström, som är butiksansvarig.

Idag står kläderna för runt 45 procent av allt som säljs på Ersta Second Hand. ”Det begagnade plagget” blev utsett till Årets julklapp 2018 av Handelns utredningsinstitut. Ebbe Lindström och hans kollegor märker att flera av kunderna känner till detta, även om det kanske inte har gett någon ökad försäljning. Däremot ser han andra förändringar.

– Det senaste året har vi fått allt fler yngre kunder och det kommer många nya besökare. Mest tjejer.

Ebbe var med och startade butiken 2009. Han var då enhetschef för Erstabacken, som var ett socialmedicinskt stödboende för hemlösa. Han hade gått förbi lokalerna på Erstagatan 3F och sett att de stod tomma.

– Jag såg ett behov. De som kom till Erstabacken saknade något meningsfullt att hålla på med, något som också funkade som en social mötesplats. Då startade vi Ersta Second Hand.

Den är fortfarande lite av en mötesplats. Volontärerna hjälper till med allt möjligt: packa upp gåvor, sortera, värdera konst.

Genom åren har Second Hand-butiken bidragit på olika sätt till Ersta diakonis verksamheter. Dels med medel från försäljningen, dels genom att en del behövande har fått komma dit och välja ut kläder. Ebbe Lindström nämner en fördel till.

– Vi bidrar till Ersta diakonis miljöarbete. Vi plockar in en del gamla saker från verksamheten som kanske annars bara hade slängts.

Ebbe Lindström har jobbat med socialt arbete i fyrtio år, varav  Ersta Second Hand är en del av det. En person beskriver honom såhär: ”Ebbes hjärta är oförklarligt stort. Det finns liksom plats för alla där.”

– Second Hand blev något av ett nytt fönster i mitt liv också, säger han.

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni