Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Hjälpmedel och recept

Läkemedel, hjälpmedel och recept

Du som är patient på Ersta sjukhus Diabetes- och endokrinologimottagningen kan beställa diabeteshjälpmedel såsom blodsockermätare, sensorer, sändare, insulinpumpar, batterier, avläsare med mera. Hjälpmedel, förbrukningsmaterial och recept kräver en förskrivning av din sjuksköterska. 

Ersta sjukhus Diabetes- och endokrinologimottagningen

Läkemedel

Medicinering som ordineras för diabetes eller endokrinologiska tillstånd är oftast långvarig och recept utfärdas för att täcka 3 månader i taget och med uttag så att det ska räcka ett år. Vid förändrad dosering kan nytt recept behövas tidigare och du kan behöva kontakta mottagningen. Gör det gärna i god tid via www.1177.se Mina vårdkontakter. Kontakta din husläkare eller den som förskrivit tidigare när det gäller läkemedel som behövs för andra sjukdomstillstånd.

Insulinrecept förskrivs i tillräcklig mängd för 3 månaders förbrukning och med så många uttag att det täcker ett år.

Hur och var beställer du hjälpmedel?

Kanyler, teststickor och lancetter beställs via Mina Vårdkontakter www.1177.se eller via telefon 08-123 366 50. 

Sensorer och sändare till kontinuerliga glukosmätare t.ex. Dexcom, Guardian eller Freestyle Libre och vissa pumptillbehör ( batterier, väskor bältesklämmor) beställs via www.mah.sll.se eller via telefon 08-123 675 00.

Reservoarer och infusions set till insulinpumpar beställs från Apoteket.

En förskrivning av hjälpmedel är giltig i 12 månader. Oftast är det fyra uttag förskrivna. Du kan se dina aktuella receptförskrivningar förutom sensorer och sändare i Mina vårdkontakter www.1177.se

Från 1 juni 2018 övergår distribution av förbrukningsartiklar från OneMed till Stockholms Läns Landsting.

Kontaktuppgifter till kundtjänst Förbrukningsartiklar i hemmet

Telefon: 08-123 366 50, helgfri vardag kl. 8.00–16.30
E-post: fhh.slso@sll.se
Hemsida: www.fhh.sll.se

Om receptet eller förskrivning upphört kontakta mottagningen i första hand via Mina Vårdkontakter www.1177.se eller telefon 08-714 62 10.

Teknisk support

För teknisk support av insulinpump eller glukossensorsystem ska du ta kontakt med tillverkaren. Garantitid för en insulinpump är vanligtvis 4 år. 

Avläsaren till Freestyle Libre har 2 års garanti. Tillverkaren ska kontaktas för utbyte eller support under garantitiden.

  • Abbott (Freestyle Libre, Libre Link) Tel: 020-1901111
  • Rubin Medical (Tandem T-slim, Animas, Dexcom G4, Dexcom G5, Eversense) Tel: 040-155480
  • Nordic Infucare (Dexcom G5, Omnipod )Tel: 08-6012446
  • Medtronic (Paradigm,Medtronic 640G, Link, Guardian Connect, CareLink ) Tel: 08-56858520

Apoteket

Med Apotekets app Mitt Apotek för smartphone eller läsplatta får du överblick både över dina läkemedel och hjälpmedel som förskrivits på recept. Där kan du beställa hem det du behöver. Observera att de läkemedel som finns listade i Mitt Apotek inte säkert överensstämmer med aktuell ordination. Du och din vårdgivare kan ha kommit överens om att ett läkemedel ska tas bort eller doseras på annat sätt än vad som framgår i appen. Vänd dig till oss på mottagningen om du har frågor eller känner dig tveksam till vilken dosering eller läkemedel du ska använda. Journal från diabetes och endokrinologmottagningen kan läsas i www.1177.se Mina vårdkontakter >Journaltjänster.

Ladda ner Mitt Apotek i App Store eller Google Play via: www.apoteket.se/mina-recept/appen

Se aktuella förskrivningar på Mina vårdkontakter www.1177.se 

  • Insulinpennor för insulin i cylinderampull
  • Vissa blodprovstagare
  • Infusions set, kanyler, spritsuddar och barriärskydd, t.ex. Skinprep, Cavilon för insulinpumpar och sensorer
  • Poddar till Omnipod

Diasend och CareLink

Inför besök eller digitalt videobesök med diabetesmottagningen är det värdefullt om du laddar upp information från blodsockermätare, sensorsystem och insulinpump; för viss utrustning trådlöst och för annat med hjälp av en kabel som beställs från tillverkaren av utrustningen om den inte medföljde i förpackningen.

De flesta mätare och pumpar kan anslutas via Diasend, undantaget Medtronics mätare och sensorer som använder CareLink.För användning av Diasend behöver du registrera ett konto. Följ instruktionerna på www.diasend.se

Du kan även få en inbjudan via e-post vid kontakt med mottagningen.För att vi ska kunna ta del av dina värden måste du när du skaffat ett Diasend-konto och dela dina data med vår klinik. Klicka Dela data och ange Klinik-ID (HCP-ID): 20-87645

Diasend

CareLink används för Medtronics pumpar och glukossensorsystem. Läs mer på www.medtronic-diabetes.se/minimed-systemet/verktyg 

Registrera konto via http://carelink.minimed.eu

Skriv ut