Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Genomlysning

Genomlysning på Ersta sjukhus

Genomlysning är en röntgenundersökning där man istället för att ta en stillbild kan ta en kort filmsekvens  för att se hur det ser ut och vad som händer inuti kroppen.

Vi tar emot dig som har besvär med matstrupe, sväljning och magsäck. Vi undersöker även dig som har problem med ljumskbråck. 

Ersta röntgen har erfarna radiologer och sjuksköterskor som tar hand om dig. Vi värnar om patientsäkerheten och därför granskas alla undersökningar av två röntgenläkare. För att bli undersökt hos oss krävs en remiss från din läkare.

Före besöket 

När vi fått en remiss från din läkare skickar vi en kallelse till dig med tiden för ditt besök. Av kallelsen framgår hur du behöver förbereda dig inför ditt besök hos oss. Där står även en beskrivning över hur undersökningen går till.

Före genomlysning av svalg eller magsäck ska man vara fastande 4-6 timmar inför dessa undersökningar.

Det är bra om du tar av smycken och eventuella piercings redan hemma.

Under besöket

När du ska undersöka svalget eller magsäcken kommer du att få dricka kontrastvätska både när du står upp och ligger ned. Bilder kommer sedan att tas samtidigt som du sväljer. 

När det gäller ljumskbråck (herniografi) behöver vi få in kontrastmedel innanför bukhinnan. För att kunna spruta in det förs en tunn nål in nedanför naveln, efter att vi steriltvättat området. I de allra flesta fall är det relativt smärtfritt. Men man är olika smärtkänslig och det är svårt att säga hur det kommer att kännas för just dig. Efter kontrastmedlet sprutats in tas bilder i olika projektioner i liggande och i stående. Står du på blodförtunnande läkemedel ska dessa sättas ut tre dygn innan undersökningsdagen. 

Efter besöket

Resultatet från din undersökning skickas till den läkare som skrev remissen och som  också ger dig besked om undersökningsresultatet. Inom 5 dagar har din läkare resultatet.

Skriv ut