Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Inledning

Inledning: Marie Nordström

Medan vi ännu lever dödenboken

Det blev en fin kväll. Maten var god, och vi hade alla möjlighet att sova ut dagen efter. Jag, några vänner och ett par personer som jag inte hade träffat tidigare förde samtal som berörde oss. Till en början uttryckte vi oss lite trevande och försiktigt, men efter ett tag blev vi allt mer öppna och djärva. Jag hörde mig själv uttala saker jag inte sagt tidigare, kanske inte heller tänkt förut. Det handlade om livet och döden.

Vi tänkte inte lika i de bilder vi delade, bilder av vad vi tror händer när vi dör. Inte heller var vi eniga om hur vi ville att livet skulle ta slut. Någon hoppades att den egna döden skulle inträffa oväntat, mitt i en rörelse, medan andra önskade förbereda sig genom att sitta i en skön stol vid en kakelugn och bränna dagböcker. Någon erkände hur hon inför varje semesterresa tömde tvättkorgen, utifall att hon inte skulle komma hem igen och någon annan skulle tvingas öppna hennes ytterdörr.

Det vi kunde enas om var vikten av ett så gott liv som möjligt, in i det sista. För alla. Att vi i livet nära döden, med de begränsningar som då finns, får känna att livet kan vara värt att leva. Att vi blir tagna på allvar, är viktiga för någon och får möjlighet att använda tiden som vi önskar.

De flesta runt matbordet hade familjemedlemmar och vänner som gått före, människor som mist livet oväntat och skoningslöst eller som lämnat livet mer naturligt. Olika omständigheter, som alla ändå var omtumlande för den som stod nära.

När jag påminns om livets skörhet och om den lilla stund jag har på jorden märker jag att jag blir mer mån om livet. Mån om livet just nu och mån om den tid som är kvar. Min förhoppning är att följande texter ska bidra till fortsatt reflektion om livet och döden, på egen hand och tillsammans med andra – medan vi ännu lever.

Marie Nordström • redaktör

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni