Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Karin ThunbergKarin Thunberg - Journalist, författare och dramatiker.

Karin Thunbergs har under många år varit knuten till Svenska Dagbladet. Idag frilansar hon. Hennes senaste bok är En dag ska jag ta mig någon annanstans (Brombergs, 2011).

Har vintern 2013/2014 två monologer som spelas på Stockholms stadsteater, dramatiseringen av ”Felicia försvann” och ”Hoppet eller ”Jag ska måla mina naglar röda och slåss mot döden”.

I boken "Det handlar om barn" är Karin författare till kapitlet "Där man måste ta tillvara varje ljusglimt".

Vad tror du är det allra viktigaste som Lilla Erstagården erbjuder sjuka barn och deras familjer?

På Lilla Erstagården får sjuka barn inte bara professionell vård; där finns lugn och trygghet, avlastning och avledning för hela familjen. En glänta i helvetet där man kan ta en kopp kaffe, dela våndor och erfarenheter men också skratta åt det som fortfarande är glädje, lycka, i livet.

Vad är skillnaden mellan att låta sitt barn avsluta sina dagar på Lilla Erstagården, hemma eller på ett sjukhus?

Varje familj måste självklart välja den vårdform som passar dem bäst när ett barns sjukdom eller skador inte går att bota. Vid mina besök på Lilla Erstagården kunde jag se hur man förenar sjukhusvård med det som vi vanligtvis förknippar med "hemma-lycka". Möjligheten att få vara ifred, få vara sig själv. Samtidigt som den professionella tryggheten finns precis utanför dörren.

Hur kan man förklara alla goda skratt på Lilla Erstagården när verksamheten arbetar med det allra tyngsta sorgerna?

Där fanns också skratten. De som vid mitt första besök gjorde mig så häpen. Hur kunde man skratta mitt i eländet, bland alla döende barn? Så småningom kunde jag se sambandet: i dödens närhet skärper vi blicken, lär oss ta vara på ljusglimtarna. Där har man, som överläkare och medicinskt ansvarig, påpekar, "aldrig råd att låta ögonblick gå förlorade".

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni

Karin Thunberg

En gång var jag själv ett barn som inte alltid förstod. Till exempel varför min egen mamma låg kvar under det röda vaddtäcket, inte orkade gå upp. Att skriva blev mitt sätt att göra världen begriplig, också för mig själv. Det blev också ett sätt att ge de svagaste, mest utsatta, röst.

Som författare har jag genom en rad böcker belyst delar av svensk kvinnohistoria utifrån mitt eget liv, min egen släkt. Barnen har haft sin självklara plats.

Blotta tanken att de far illa är svår att uthärda. Än värre, rent outhärdligt, är att de kan drabbas av obotliga sjukdomar. När jag själv var bröstcancerpatient på Radiumhemmet grät jag inte mest över mitt eget öde utan över de sjuka barn som kurade i sina föräldrars famnar. Samtidigt fylldes jag av förundrad inför mammors och pappors ork, kraft och styrka. Redan där kände jag att jag ville skriva mer om när det värsta har hänt.

Meriter

  • Tilldelades 2002 Publicistklubbens Guldpennan "för sin förmåga att förena det privata med det personliga och det politiska".
  • Fick Region Blekinges kulturpris 2011.