Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ulrika KnutsonUlrika Knutson - Frilansjournalist och författare

Ulrika Knutson är frilansjournalist och författare. Hon är krönikör i radioprogrammet Godmorgon, världen! Ulrika har bland annat fått Stora Journalistpriset, PKs Guldpenna och pris från Svenska Akademien. 2009-2012 var hon Publicistklubbens ordförande.

I boken "Det handlar om barn" är Ulrika författare till kapitlet "Kerstins fredade bibliotek".

Tror du att det är vanligt att bibliotek och andra kommunala verksamheter fungerar som fristäder snarare än det som de är ämnade för?

Jag tror att dagens bibliotek framförallt tillhandahåller böcker och andra informationskällor. Idén om bibblan som "social värmestuga" är starkt överdriven. Men till skillnad från många debattörer tycker jag inte att "värmestugan" är ett fult begrepp. Det är intressant. Och för enstaka barn kan kombinationen social och intellektuell värmestuga vara en god sak.

Finns det en fara i att barn får en fristad snarare än stöd från vuxna?

Jag tror att vi alla behöver fredade rum då och då, både barn och vuxna. Det är något som förenar oss, vare sig vi kan kallas utsatta eller inte.

Behövs det fler fredade rum för barn, eller fler stödverksamheter?

Man ska inte spela ut fristaden mot socialt stöd. Det är två helt olika, viktiga saker. Det behövs antagligen mycket mer stödverksamheter för utsatta barn - och fler fredade rum.

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson fotograferad av Jonas Ekströmer.

Att läsa och skriva är två hårt tvinnade trådar i mitt liv, och så har det varit sedan jag var liten. När man läser - eller hör, eller ser - något riktigt spännande eller riktigt vackert, så börjar orden röra sig inne i den egna kroppen. Att läsa och skriva är sensuella äventyr, som tar alla sinnen i bruk, inte bara hjärnan. Stor litteratur vill fortplanta sig i läsarens eget liv. Barn känner detta instinktivt, och att ge alla barn tillgång till konst och litteratur är något jag vill verka för. Själv skriver jag inte skönlitterärt, men som kritiker och kulturhistorisk författare vandrar man ändå med faktastaven i fantasins vildmark, bra dagar naivt, som ett barn. Som läsare ingår vi alla i ordens kretslopp, och känner släktskap med historiens alla andra läsare och skrivare före oss.

Meriter

Ulrika är intresserad av kulturhistoria, yttrandefrihet och kvinnohistoria. 2004 gav hon ut en bok om Fogelstadgruppen, Kvinnor på gränsen till genombrott. Där presenteras en rad färgstarka feministiska pionjärer, bland dem Elin Wägner, Ada Nilsson, Alexandra Kollontaj och Siri Derkert. Alla intresserade sig i hög grad för kvinnors och barns rättigheter och möjligheter.