Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Anna HellbergAnna Hellberg - Journalist

Anna Hellberg är journalist på Upsala Nya Tidning, skriver livsstilsreportage på tidningen Leva-redaktionen.

I boken "Det handlar om barn" är Anna författare till kapitlet "Varje dag kan vara en bra dag".

Hur vanligt är det att relativt unga personer får Alzheimer?

10 personer per 15 000 invånare får diagnos mellan 30 år och 65 år.

Skulle fler familjer må bättre av att den anhörige med Alzheimer kommer till specialvård tidigare?

En del familjer vill ha sin sjuke hemma så länge det går för att familjen ska vara intakt men då krävs personliga assistenter enligt LSS och i många kommuner får man kämpa för denna rättighet. Vad många inte känner till är kommunernas Anhörigcentrum som erbjuder stöd och hjälp. Deras anhörigkonsulenter är en samtalspartner. De svarar även på praktiska frågor och hjälper till i kontakterna med myndigheter och föreningar. Deras anhörigstödjare kan ge avlastning ett visst antal timmar i månaden dagar, kvällar och helger.

Är det vanligt att ett barn, som Max i berättelsen, får ta ett stort ansvar när en av föräldrarna får Alzheimer?

Ja, det är det. Bor du ensam med en sjuk förälder får du ta ett jättestort ansvar. Och om det finns två föräldrar så jobbar kanske den som är frisk och du får passa din sjuke föräldern efter skolan och byta av assistenten, om det finns en sådan. Många upplever också att det är fokus på den som är sjuk. Ingen frågar hur de själva mår.

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni

Porträtt av Anna Hellberg

Det är ett privilegium att få intervjua barn och unga i deras olika livssituationer. När barn bär på svåra och tuffa erfarenheter väcker det tankar, jag slås av hur många jag träffat i mitt jobb kan vara så kloka och eftertänksamma. Och de har alltid lösningar. Det inger hopp och det är det jag vill förmedla med mina texter.