Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Venport i stället för många stick

Många patienter med tumörsjukdomar eller andra kroniska sjukdomar behöver ofta lämna blodprov och få injektioner. En venport som ligger under huden kan vara ett bra alternativ för dessa patienter. På det sättet slipper man smärtsamma venstick och sjukvården får en säker tillgång till blodkärl.

Så får man en venport

En venport är en liten behållare som opereras in under huden på framsidan av bröstkorgen. Från porten går en smal kateter som placeras i ett större blodkärl. Venporten kan användas för både blodprovstagning och injektioner och på det sättet slipper patienten smärtsamma venstick.

Operation av venport

Operationen utförs på operationsavdelningen, oftast under lokalbedövning med tillägg av lugnande medicin. Man röntgar under operationen för att kontrollera läget av katetern. Om porten skall användas inom 1-2 dagar kan en nål sättas in i porten i samband med operationen.

Efter operationen

Stygnen i huden kan tas bort efter 10 – 12 dagar (i vissa fall syr man med självupplösande stygn). Patienten brukar få åka hem en timme efter ingreppet. Vid behov kan man ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol (Alvedon). 

| Fler

Kontakt

Ersta sjukhus
Kirurg- och anestesikliniken

Besöksadress
Ersta sjukhus
Kirurgmottagningen
Fjällgatan 44, 1tr

Telefon
08-714 61 88
måndag-torsdag klockan 08:30-14:00
fredagar klockan 08:30-11:00

För av- eller ombokning av mottagningstid samt förnya recept använd gärna 1177 Vårdguidens e-tjänster (ändring av operationstid skall göras per telefon till operations-planeringen)

Operationsplaneringen
Telefon: 08-714 61 78
Måndag-fredag klockan 08.30-11.00

Uppvakningsavdelningen och intensivvårdsavdelningen
Telefon: 08-714 61 79