Årets Stockholmsbyggnad 2024

Erstas nya sjukhus är Årets Stockholmsbyggnad 2024.

”Vilken glädje! Jag hoppas att vi genom den här utmärkelsen kan inspirera andra och ge nya idéer om hur vård och omsorg kan bedrivas i framtiden”, säger direktor Stefan Nilsson.

årets_stockholmsbyggnad_prisutdelning_1920.jpgStockholm stads designtävling ”Årets Stockholmsbyggnad” är en årlig tävling som 2024 hölls för 15:e året i rad. Pristagaren röstas fram av stockholmarna och priset kan gå till såväl en ny byggnad eller park som till en större renovering eller ombyggnation. I år är vinnaren Erstas nya sjukhus.

– Fantastiskt roligt, vilket erkännande att få priset Årets Stockholmsbyggnad! Vi byggde sjukhuset med utgångspunkt i vår värdegrund "se människan" och ville skapa en plats där man känner harmoni och lugn när man kliver in i entrén. Det var också viktigt att byggnaden blev vacker och funktionell. Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands, säger direktor Stefan Nilsson.

Utifrån parametrar som arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm valde juryn, under ledning av Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd (S), ut tio finalister. Dessa kunde stockholmarna sedan rösta på och med överlägset antal röster – 1 245 av sammanlagt 5 318 – kunde Erstas nya sjukhus koras till vinnare.

– Det är en stor glädje att vårt sjukhus och dess betydelse för stockholmarna uppmärksammas. Främst vill jag rikta ett tack till alla medarbetare på sjukhuset, ert engagemang genom hela processen har haft stor betydelse för slutresultatet. Det är omsorgen om detaljerna som gör helhetsintrycket så lyckat – och att vi, patienter och anhöriga trivs så bra i den nya byggnaden. Det här fantastiska sjukhuset skapar möjlighet för oss att kunna träffa fler patienter och ta emot andra patientgrupper som vi tidigare inte haft utrymme för. Varmt tack till alla som gjort detta möjligt, säger sjukhuschef Sara Lindholm Larsson.

årets_stockholmsbyggnad_1920_B.jpgSedan invigningen 2023 har Erstas nya sjukhus nominerats till tidningen Byggindustrins tävling ”Årets Bygge 2024” och erhållit den internationella tidskriften Monocles utmärkelse ”Best Health care 2024”. Även Tidskriften Arkitektur senaste nummer har Ersta nya sjukhus på omslaget.