Fin utemiljö på ett av erstas äldreboenden

Ersta äldreboende

Mat och måltider på Erstas äldreboenden

På Erstas äldreboenden är måltiden mer än maten på tallriken. Den ska vara en stund av gemenskap, glädje och välbefinnande – en av dagens höjdpunkter.

En av Erstas medarbetare serverar dryck ur en kraff tille n av två samer som sitter vid ett bordGod mat och trivsamma måltider är en viktig del av omsorgen och bidrar till både hälsa och livskvalitet. Vår dietist arbetar nära verksamheten för att skapa måltider som är välsmakande, näringsrika och anpassade efter varje persons behov. Smaker, dofter och igenkänning är viktiga delar.
– Maten ska vara trygg, hemlik och bygga förväntan. Det är även viktigt att ingen förutsätter vad man vill ha – varje måltid ska utgå från individen, säger dietist Åsa Bergholtz.

Att måltiden får ta tid, att man känner sig sedd och har inflytande över vad, när och var man vill äta är centralt. Oavsett om någon föredrar en lugn frukost på rummet eller den sociala samvaron i matsalen är det personens egna önskemål som styr.

Så skapar vi trivsamma måltider 

På Erstas äldreboenden arbetar vi enligt FAMM-modellen (Five Aspects of Meal Model), som lyfter fram helheten kring måltiden: mötet, dukningen, presentationen av maten, ljudmiljön och smaken. Genom att aktivt arbeta med måltidsmiljön vill vi skapa en stund att se fram emot.

bild på tallrik med laxpudding och ärterVår måltidsleverantör: Sodexo

Maten tillagas av vår måltidsleverantör Sodexo. I deras kök lagas huvuddelen av maten från grunden, med fokus på svenska och närproducerade råvaror. Mycket på menyn utgår från klassisk svensk husmanskost med välkända smaker som väcker minnen och matlust.

Kocken Richard Schager beskriver filosofin:
– Vi vill till exempel att laxpuddingen ska smaka så som den gjorde när de äldre var barn.

Genom att använda klassiska tillagningsmetoder, som att exempelvis basera såser på fond, riktig grädde och stekta aromatiska grönsaker, strävar Sodexo efter genuina smaker även i storkök.

För den som behöver konsistensanpassad kost finns ett stort urval av rätter som både är näringsrika och smakrika. Sodexo arbetar nära logopeder för att säkerställa att även timbalkost och lättuggade alternativ blir en positiv matupplevelse.
– Även om man har svårt att tugga eller svälja ska maten fortfarande smaka lika gott, säger Richard.

En vardag med guldkant

Att skapa dagar med variation och glädje är viktigt. Vi firar gärna både stora och små högtider – allt från Nobeldagen till kanelbullens dag. På helgerna är dukningen lite festligare, och den som vill kan få ett glas vin till maten. Fredagsbubbel, goda söndagsfrukostar och fina eftermiddagsfikan sätter extra guldkant på veckan.

 

Bild laxpudding: Sodexo