Lydiahemmets terrass med en hund, hammock och fina blommor.

Ersta äldreboende

Lydiahemmet, Farsta strand

Lydiahemmet i Farsta strand är ett modernt äldreboende där genuin hemkänsla möter dagens teknik. Här finns 54 välplanerade lägenheter och trivsamma gemensamhetsutrymmen.  

Om boendet

Lydiahemmet är ett vård- och omsorgsboende för dig med ett vårdbehov dygnet runt. Här finns boendeenheter för både personer med demenssjukdom och somatiska sjukdomar. Här kan du läsa mer om hur vi kan stötta dig med en demenssjukdom >>

Lägenheterna är rymliga och har stora fönster för ljusinsläpp. De är 30 kvm och har badrum och trinett. I alla lägenheter finns höj- och sänkbara sängar, men i övrigt möblerar du din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar. Tv-kanaler med ett basutbud, bredband och telefonabonnemang samt el ingår i hyran. På Lydiahemmet finns ett Wi-fi-nätverk som är fritt att använda i de allmänna utrymmena.

Bild inifrån ljus- och solrummet playa del lydiaHos oss finns möjlighet till parboende. Du kan ta med ditt husdjur när du flyttar till oss. Detta behöver dock planeras med verksamhetschefen och du behöver känna till vår policy kring husdjur.

Varje enhet har ett gemensamt kök med matsal, balkong och allrum.

Vi är extra stolta över att kunna erbjuda Playa del Lydia, ett ljus- och solrum för avslappning. Effekten av artificiellt ljus är inte vetenskapligt klarlagd, men många känner sig avstressade och uppiggade i den ljusa miljön. Här kan du känna solen, lyssna på vågorna och höra fåglarna som kvittrar.

Utemiljön och närområdet

Lydiahemmet ligger precis intill Farsta strands tunnelbanestation med närhet till torg, kommunikationer och natur. I området finns affär och café. På promenadavstånd når man bland annat ett koloniområde samt sjön Magelungen. En tunnelbanestation bort finns Farsta centrum med 150 butiker.

Vi är extra stolta över att kunna erbjuda Playa del Lydia, ett ljus- och solrum för avslappning.

Våra medarbetare jobbar i team för trygg vård och omsorg. Finsktalande personal finns. Våra sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut har alla erfarenhet av äldreomsorg. Med hjälp av minnesstärkande metoder jobbar vi för att du med demenssjukdom ska få en så meningsfull tillvaro som möjligt.

Varierat aktivitetsutbud

Vi erbjuder varierade aktiviteter både utomhus och inomhus. Några exempel är bland annat hälsopromenad och frukostklubb. 

Bild från lydiahemmets gemensamma vardagsrumVi har även ett aktivitetsrum för gruppaktiviteter som exempelvis skönhetsgrupp, konst eller bokcirkel. Vi samarbetar med ett fotvårdsföretag som utför behandlingar efter överenskommelse i ditt hem. Frisör finns i närområdet, men kommer även på hembesök om du önskar det. Extra säng finns för utlåning om dina anhöriga vill sova över.

Följ gärna vardagen hos oss på Instagram.

Välkommen till Lydiahemmet!

Mer om livet hos oss

  • Om man flyttar till oss kan man ta med sitt husdjur. Detta behöver planeras ihop med verksamhetschefen, och man behöver känna till vår husdjurspolicy >>.
  • Mat och måltider är viktigt och prioriterat, läs mer här >>
  • Här får alla boende en kontaktperson och tillsammans skapar man en genomförandeplan som beskriver på hur man vill ha sitt stöd och omsorg.
  • Vi jobbar aktivt med anhörigstöd - läs gärna mer här >>
  • Genom Ersta kyrka erbjuder vi stöd i existentiella frågor, oavsett trosuppfattning.

Så här väljer du oss

Vill du bo på något av Erstas äldreboenden? För att få en plats behöver du först ett biståndsbeslut för särskilt boende från din kommun eller stadsdel. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Så får du en plats på våra äldreboenden

fysioterapeut boxas med en man

Vanliga frågor

Vi erbjuder aktiviteter utomhus och inomhus för att skapa förutsättning för en meningsfull vardag. Det finns möjlighet att delta i gruppaktiviteter som exempelvis skönhetsgrupp, trädgårdsgrupp, gymnastik med mera. Vi bjuder även in till pub, musikuppträdanden, sångstunder samt korvgrillning och musik på gården med mera.

Utöver de dagliga aktiviteterna skapar vi många aktiviteter och tillfällen utifrån aktuella händelser, högtider och säsonger. Vissa helger anordnas det Fredagskväll, Lördagsfest eller Söndagskaffe på våra olika boendeenheter.
Livet på våra vård- och omsorgsboendena går att följa på respektive boendes instagramkonto.

Här kan du läsa mer om aktiviteterna på våra boenden:

Juliahemmet prisas för sina aktiviteter >>
Så skapas en meningsfull vardag på Linnégården >>

Vi har bred erfarenhet och kunskap kring demens och andra kognitiva sjukdomar. Våra arbetssätt, vårt bemötande och den fysiska miljön är utformade för att tillvaron ska bli så begriplig och hanterbar som möjligt för personer med kognitiv svikt eller demenssjukdom. Lokalernas inredning ska förmedla hemkänsla och trygghet, underlätta orienteringsförmåga och igenkännande. Läs mer om hur vi kan stötta dig med demenssjukdom

Kostnaden för att bo på ett äldreboende är uppdelad i tre delar:

  1. Omsorgsavgift
  2. Hyra för din lägenhet
  3. Måltidskostnad

Läs mer om kostnaden för att bo på ett vård- och omsorgsboende här >>

Flera av våra äldreboenden välkomnar ditt husdjur. Det behöver dock planeras med verksamhetschefen och du behöver känna till vår policy kring husdjur.

Du får gärna komma och besöka oss. Så länge vi behöver förhålla oss till coronarestriktioner kan det dock se annorlunda ut - kontakta verksamhetschefen för det äldreboende du är intresserad av för att få veta mer. Kontaktuppgifter hittar du här eller på respektive äldreboendes hemsida.

Vanliga frågor om äldreboende

Aktuellt

vackra kaffekoppar staplade på varandra

Program för Café Minnesvärt

Café Minnesvärt är en mötesplats för alla som på något sätt är berörda av kognitiva sjukdomar. Ta del av intressanta föreläsningar - läs mer här >>

Äldre man klappar ömt en kvinna på kinden

Det här är vårt stöd för dig som anhörig

När någon i ens närhet drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning förändras livet också för den som är anhörig. Därför erbjuder vi på Ersta stöd till anhöriga - läs mer här.

Stekt lax med tillbehör

Vi lägger stort fokus på mat och måltider

Som äldre och sjuk har man ett ökat behov av energi och näringsämnen medan aptiten, förmågan att äta och tillgodogöra sig mat minskar. Läs om hur vi tänker kring mat och måltider.

Kontakta oss

Har du allmänna frågor om Lydiahemmet eller vill boka en visning, hör gärna av dig till vår verksamhetschef. 

Tjänstgörande sjuksköterska kl 7-16
Telefon: 076-696 84 97

Tjänstgörande koordinator, alla avdelningar
Telefon: 076-696 84 67

Arbetsterapeut/fysioterapeut
Telefon: 076-696 84 77

Verksamhetschef
Anette Millde
Telefon: 08-714 64 83
E-post:anette.millde@erstadiakoni.se

Enhetschef
Irina Bazaly
Telefon: 08-714 63 90
E-post: irina.bazaly@erstadiakoni.se

Enhetschef
Joy Seguis
Tele: 08-714 63 62
E-post: Joy.seguis@erstadiakoni.se

Adress: Farsta strandplan 15, 123 71 Farsta strand

Välkommen till Lydiahemmet lydiahemmet@erstadiakoni.se