Mariahemmets innergård, med bord med rutig duk i förgrunden, parasoller i bakgrunden.

Ersta äldreboende

Mariahemmet, Enskededalen

Ett hemtrevligt äldreboende i Enskededalen, ett stenkast från tunnelbanestationen Sandsborg. Här låter vi naturen och årstiderna fungera som en lugn inramning för våra aktiviteter.

Om boendet

Mariahemmet är Erstas allra första äldreboende med anor från Södermalm på 1800-talet. Numer finns vi i hemtrevliga lokaler i Enskededalen och är ett vård- och omsorgsboende för dig med ett omfattande vårdbehov dygnet runt. Hos oss finns boendeenheter för både personer med demenssjukdom och somatiska sjukdomar. Vi är Stjärnmärkta, här kan du läsa mer om vad det betyder för dig som flyttar hit. Här kan du läsa mer om hur vi kan stötta dig med en demenssjukdom >>

Vi har 83 välplanerade lägenheter om cirka 28 kvadratmeter, med rymliga badrum samt pentry. De flesta lägenheterna har en balkong. I alla lägenheter finns höj- och sänkbara sängar, men i övrigt möblerar du din lägenhet med egna möbler och personliga ägodelar.

Mariahemmets samlingssal, med matbord och soffgrupp,som ligger i bottenplan

För dig som vill ha gemenskap finns det flera gemensamma utrymmen. Varje våning har ett gemensamt kök, matrum och vardagsrum, där det också finns en stor inglasad balkong. 

Våra medarbetare jobbar i team för trygg vård och omsorg. Vår omsorgspersonal, våra sjuksköterskor och rehabpersonal har alla erfarenhet av äldreomsorg. Vi har en egen sjuksköterskepatrull för extra trygghet på natten och vi har ett läkarteam knutet till oss. Ersta äldreomsorg har även en medicinskt ansvarig sjuksköterska som bistår verksamheten.


Mariahemmet har en lummig grönskande innergård där vi kan grilla, lyssna på musik och fika med nybakat.

Utemiljön och närområdet

Här finns en lummig grönskande innergård där vi kan grilla, lyssna på musik och fika med nybakat. Mariahemmet ligger en kort promenad från tunnelbanestationen Sandsborg. I närheten finns ett litet centrum med matbutik, bibliotek, simhall, apotek, frisör och torghandel under säsong. Det är även nära till grönområden.

Meningsfulla aktiviteter

Våra medarbetare arbetar för att göra din dag meningsfull. Vi erbjuder dagligen aktiviteter, ute och inne, såsom promenader, konserter, skönhetssalong, bingo, bollsport och gympa. På Mariahemmet finns en aktivitetsansvarig medarbetare som arbetar enbart med de gemensamma aktiviteterna.

bild från mariahemmets innergård.Vi är ett rökfritt äldreboende.

Du kan ta med ditt husdjur när du flyttar till oss. Detta behöver dock planeras med verksamhetschefen och du behöver känna till vår policy kring husdjur.

Följ gärna vardagen hos oss på Instagram.

Välkommen till Mariahemmet!

Mer om livet hos oss

  • Om man flyttar till oss kan man ta med sitt husdjur. Detta behöver planeras ihop med verksamhetschefen, och man behöver känna till vår husdjurspolicy >>.
  • Mat och måltider är viktigt och prioriterat, läs mer här >>
  • Här får alla boende en kontaktperson och tillsammans skapar man en genomförandeplan som beskriver på hur man vill ha sitt stöd och omsorg. 
  • Vi jobbar aktivt med anhörigstöd - läs gärna mer här >>
  • Genom Ersta kyrka erbjuder vi stöd i existentiella frågor, oavsett trosuppfattning.

Så här väljer du oss

Vill du bo på något av Erstas äldreboenden? För att få en plats behöver du först ett biståndsbeslut för särskilt boende från din kommun eller stadsdel. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Så får du en plats på våra äldreboenden

fysioterapeut boxas med en man

Vanliga frågor

Vi erbjuder aktiviteter utomhus och inomhus för att skapa förutsättning för en meningsfull vardag. Det finns möjlighet att delta i gruppaktiviteter som exempelvis skönhetsgrupp, trädgårdsgrupp, gymnastik med mera. Vi bjuder även in till pub, musikuppträdanden, sångstunder samt korvgrillning och musik på gården med mera.

Utöver de dagliga aktiviteterna skapar vi många aktiviteter och tillfällen utifrån aktuella händelser, högtider och säsonger. Vissa helger anordnas det Fredagskväll, Lördagsfest eller Söndagskaffe på våra olika boendeenheter.
Livet på våra vård- och omsorgsboendena går att följa på respektive boendes instagramkonto.

Här kan du läsa mer om aktiviteterna på våra boenden:

Juliahemmet prisas för sina aktiviteter >>
Så skapas en meningsfull vardag på Linnégården >>

Kostnaden för att bo på ett äldreboende är uppdelad i tre delar:

  1. Omsorgsavgift
  2. Hyra för din lägenhet
  3. Måltidskostnad

Läs mer om kostnaden för att bo på ett vård- och omsorgsboende här >>

Vi har bred erfarenhet och kunskap kring demens och andra kognitiva sjukdomar. Våra arbetssätt, vårt bemötande och den fysiska miljön är utformade för att tillvaron ska bli så begriplig och hanterbar som möjligt för personer med kognitiv svikt eller demenssjukdom. Lokalernas inredning ska förmedla hemkänsla och trygghet, underlätta orienteringsförmåga och igenkännande. Läs mer om hur vi kan stötta dig med demenssjukdom

Flera av våra äldreboenden välkomnar ditt husdjur. Det behöver dock planeras med verksamhetschefen och du behöver känna till vår policy kring husdjur.

Du får gärna komma och besöka oss. Så länge vi behöver förhålla oss till coronarestriktioner kan det dock se annorlunda ut - kontakta verksamhetschefen för det äldreboende du är intresserad av för att få veta mer. Kontaktuppgifter hittar du här eller på respektive äldreboendes hemsida.

Vanliga frågor om äldreboende

Aktuellt

vackra kaffekoppar staplade på varandra

Program för Café Minnesvärt

Café Minnesvärt är en mötesplats för alla som på något sätt är berörda av kognitiva sjukdomar. Ta del av intressanta föreläsningar - läs mer här >>

Äldre man klappar ömt en kvinna på kinden

Det här är vårt stöd för dig som anhörig

När någon i ens närhet drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning förändras livet också för den som är anhörig. Därför erbjuder vi på Ersta stöd till anhöriga - läs mer här.

Stekt lax med tillbehör

Vi lägger stort fokus på mat och måltider

Som äldre och sjuk har man ett ökat behov av energi och näringsämnen medan aptiten, förmågan att äta och tillgodogöra sig mat minskar. Läs om hur vi tänker kring mat och måltider.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till vår verksamhetschef om du vill veta mer eller boka en tid för visning.

Adress: Åstorpsringen 26, 121 31 Enskededalen
Telefon: 
08-714 61 00

Verksamhetschef  Ida Otteberg
Telefon: 08-462 31 34

Enhetschef  Ann-Cristine Norevik
Telefon: 
08-714 65 08

Enhetschef  Lajde Blakaj
Telefon: 08-714 65 05

Enhetschef HSL  Evelina Rupia Löfberg
Telefon: 08-714 60 77

Sjuksköterska dagtid kl 7-16
Telefon:  08-714 67 49

Plan 0
Avd Sofie
Tele: 08-566 343 01           

Plan 1
Avd Charlotte 
Telefon: 08-566 343 02
Avd Eva               
Telefon: 08-566 343 03

Plan 2
Avd Emelie 
         
Telefon: 08-566 343 04
Avd Ebba             
Telefon: 08-566 343 05

Plan 3
Avd Louise     
   
Telefon: 08-566 343 06
Avd Cecilia         
Telefon: 08-566 343 07

Plan 4
Avd Anna 
         
Telefon: 08-566 343 08
Avd Maria           
Telefon: 08-566 343 09

Välkommen till Mariahemmet