Kostråd - obesitaskirurgi

Kostbehandlingen efter operationen är indelad i tre perioder. De första två veckorna efter operationen äter du flytande kost, därefter äter du purékost under två veckor för att sedan övergå till normalkost i små portioner som du sedan ska äta resten av livet. Här följer råd om hur du ska äta tiden efter din operation framtagna av våra dietister.

Du kommer att få noggrann information av din dietist. Operationen leder ofta till en snabb och bestående mättnadskänsla i samband med matintag. Det innebär att portionerna måste vara små, du måste tugga maten väl och äta långsamt.

Kostråden översatta till arabiska, engelska och spanska >>

Vecka 1 och 2 efter operationen - flytande kost i 2 veckor

  • Det är viktigt att du äter på regelbundna tider och fördelar matintaget väl över dagen.
  • Du ska äta sju måltider per dag.
  • Du börjar äta flytande kost redan dagen efter operationen. Det är viktigt att inte äta eller dricka för fort. Drick små klunkar alternativt använd en tesked att äta med. Det är viktigt att du under flytperioden tuggar din mat, detta för att underlätta för matsmältningen.

1 dl ska ta cirka 20 min att äta eller dricka. En måltid på 2 dl bör initialt ta cirka 30-40 minuter.

  • Du behöver dagligen inta cirka 2 liter vätska. Denna vätska fördelar du på 1,5 liter soppa och energirik dryck varav minst 0,5 liter bör vara mejeriprodukt, samt minst 0,5 liter kalorifri dryck.
  • Längre fram får du råd om soppa till lunch och middag. Exempel på energirik dryck är mjölk, fil, yoghurt, frukt- och bärsmoothie, grönsaksjuice, välling eller måltidsersättning.
  • Exempel på kalorifri dryck är vatten, te och kaffe utan socker.

Matlagningstips för flytande kost

Laga varma soppor med potatis, grönsaker och rotfrukter. Mixa till slät konsistens och tillsätt 50 g mixat kött, fisk eller fågel per portion. Kokt mosat ägg fungerar bra till grönsakssoppa. Soppan får gärna vara trögflytande. Pulversoppor eller färdiga soppor bör kompletteras med kött, fisk eller fågel, potatis och grönsaker. Mixa till slät konsistens.

Tillsätt 0,5 msk rapsolja eller flytande margarin per portion soppa, totalt 1 msk per dag, för att tillgodose behovet av livsnödvändiga fettsyror.

Krydda efter egen smak. För att hålla soppan varm längre kan du prova att servera i en termosmugg.

Till mellanmål kan du mixa frukt eller bär med fil, yoghurt eller mjölk till en smoothie/mjölkdrink. Fördela gärna 1 dl mager osockrad kvarg per dag i dina smoothies. Ett mellanmål per dag får gärna bestå av flytande måltidsersättning exempelvis Modifast, Nutrilett eller Naturdiet.

Förslag på måltidsordning för flytande kost

Frukost kl 7.30
2 dl filmjölk, yoghurt, mjölk eller välling

Mellanmål kl 10.00
2 dl mejeriprodukt eller frukt-bärsmoothie.
Lunch klockan 12.00
2,5 dl varm, mixad soppa

Mellanmål kl 14.00
2 dl måltidsersättning till exempel Modifast

Mellanmål kl 16.00
2 dl mejeriprodukt eller frukt-bärsmoothie

Middag kl 18.00
2,5 dl varm, mixad soppa

Mellanmål kl 20.00
2 dl mejeriprodukt eller frukt-bärsmoothie

Ytterligare minst 5 dl kalorifri dryck jämt fördelat över dagen.

Skriv upp! Det underlättar om du skriver upp mängden soppa/dryck samt vid vilken tid du dricker/äter.

Vecka 3 och 4 efter operationen - purékost i 2 veckor

  • Det är viktigt att du äter på regelbundna tider och fördelar matintaget väl över dagen.
  • Du ska äta sju måltider per dag.
  • Mixa eller mosa maten så att purékosten inte innehåller några hela bitar. Tillsätt totalt 1 msk rapsolja eller flytande margarin i maten per dag.
  • Ditt totala vätskeintag bör vara cirka 2 liter per dygn inklusive 5 dl mejeriprodukter såsom mjölk, fil eller yoghurt. Mejeriprodukterna rekommenderas som en viktig proteinkälla. 1 dl kvarg eller Keso innehåller ungefär lika mycket protein som 3 dl mjölk, fil eller yoghurt.
  • Du bör inte dricka i samband med lunch och middag. Drick inte närmare än 20 minuter före måltid och vänta 20 minuter efter måltid.

Matlagningstips för purékost

Mixa eller mosa vanlig mat till slät konsistens.

När du mixar helt kött tillsätt lite sås eller buljong, annars blir det torrt och svårt att finfördela.

Omelett och andra äggrätter går bra att äta, likaså Keso eller kvarg.

Tre av dagens fyra mellanmål rekommenderas innehålla proteinrika livsmedel som exempelvis mejeriprodukt eller ägg.

Måltidsordning, purékost

Frukost kl 7.30
Alt. 1: 2 dl filmjölk, yoghurt eller välling.
Alt. 2: 1 dl gröt med fruktmos och 1 dl mjölk.
Alt. 3: 1 dl äggröra och 1 dl mjölk.

Mellanmål kl 10.00
Se förslag nedan.

Lunch kl 12.00
1 dl puré av kött, fisk eller kyckling med
½ dl potatismos samt ½ dl puré av rotfrukter eller grönsaker.

Mellanmål kl 14.00
Se förslag nedan.

Mellanmål kl 16.00
Se förslag nedan

Middag kl 18.00
Se lunchförslag ovan

Mellanmål kl 20.00
Se förslag nedan

Mellanmålsförslag

  1. 1 dl Keso/kvarg och 1 dl frukt- eller bärsoppa
  2. 1 dl frukt- eller bärpuré /-kräm och 1 dl mjölk
  3. 1 dl äggröra och 1 dl mjölk
  4. 1 dl gröt med fruktmos och 1 dl mjölk
  5. 2 dl yoghurt eller filmjölk/frukt- eller bärsmoothie

Vecka 5 efter operationen

Efter fyra veckor övergår du till normalkost. Så skall du äta resten av livet.

  • Det är viktigt att du äter på regelbundna tider. Frukost, lunch och middag samt fyra mellanmål. Tänk på att äta långsamt. Lunch och middagsmålet bör ta 20-30 minuter att äta. Tugga maten väl, det kan göra ont att svälja för stora bitar.
  • Vid övergången till normalkost rekommenderas att du börjar med mjuk och lättuggad mat, exempelvis fisk, färsrätter eller kyckling skuren i små bitar. Knäckebröd och fiberrikt bröd tolereras ofta väl av magen.
  • Tillsätt totalt 1 msk rapsolja eller flytande margarin i maten under dagen.
  • Du bör även i fortsättningen undvika att dricka till lunch och middag utan senast 5 minuter före måltid och 20 minuter efter måltid. Undvik därför att duka med glas. Däremot går det bra att dricka till mellanmål.
  • Ditt totala vätskeintag bör vara minst 2 liter per dygn inklusive 5 dl mejeriprodukter. Kolsyrad dryck kan göra ont att dricka.

Tänk på att

  • Välja magra livsmedel
  • Titta efter nyckelhålsmärkta produkter
  • Lägg gärna upp maten på en liten tallrik
  • Använd måttsats för att mäta upp portionen till en början
  • Lägg upp en portion och ta inte påfyllning
  • Tre av dagens fyra mellanmål rekommenderas innehålla proteinrika livsmedel som exempelvis mejeriprodukt, proteinrikt pålägg eller ägg.

Din livsstilsförändring

Begränsa mängden kaloririka livsmedel du äter exempelvis chips och nötter, godis, sockrade drycker som till exempel saft, läsk och energidrycker.

Även grädde, glass, fikabröd, dessertostar, sockrade mejeriprodukter som till exempel vaniljyoghurt samt feta mejeriprodukter med mera.

Operationen gör att du måste äta lugnt, regelbundet och små portioner för att må bra, men livsmedelsvalet gör du själv.

Måltidsordning, normalkost

Frukost kl 7.30
Alt. 1 - 2 dl yoghurt med ½ dl müsli och frukt/bär.
Alt. 2 - 1 dl gröt med bär, 1dl mjölk och ett ägg.
Alt. 3 - 1 skiva bröd, lättmargarin, 2 skivor magert pålägg,
grönsak och ett glas mjölk.

Mellanmål kl 10.00
Se förslag nedan

Lunch kl 12.00
50-60 g (1 dl) fisk, fågel, kött eller 1 ägg.
1 liten potatis alternativt 1 dl kokt ris, pasta eller bulgur.
½ dl grönsaker, kokta eller råa. Liten mängd sås.

Mellanmål kl 14.00
Se förslag nedan

Mellanmål kl 16.00
Se förslag nedan

Middag kl 18.00
Se lunchförslag

Mellanmål kl 20.00
Se förslag nedan

Mellanmålsförslag

  1. 2 dl yoghurt/filmjölk med 2 msk müsli samt frukt/bär
  2. 1 hård smörgås med lättmargarin, 2 skivor pålägg, grönsak samt ett glas mjölk/filmjölk/yoghurt
  3. 1 frukt
  4. 1 dl Keso/kvarg med en skivad frukt eller fruktsallad

Laktos efter Gastric bypass

Efter din Gastric bypass-operation kan du bli känslig för laktos (mjölksocker). Symptom är gaser, magknip och diarré. Prova då laktosfria mejeriprodukter.

Kontakta oss

För av- eller ombokning av mottagningstid samt förnya recept använd gärna 1177 Vårdguiden 

Besöksadress
Ersta sjukhus
Kirurgmottagningen
Fjällgatan 44

 

 

Telefon kirurgmottagningen
08-714 61 88

Telefontid
Måndag-torsdag 9.00-11.00, 13.00-15.00
Fredag 9.00-11.30

Telefon dietist
08-714 65 64

Telefontid
Måndag-fredag 9.30-10.00