Kirurgi och anestesi

Träningsprogram efter rektusdiastas

Många patienter som genomgått en rektusdiastasoperation har funderingar om hur de kan komma igång med fysisk träning igen efter operationen. Som patient kan du göra mycket på egen hand för att bygga upp din bålstyrka igen.

Våra fysioterapeuter på Ersta sjukhus har tagit fram ett träningsprogram som vänder sig till som nyss genomgått en rektusdiastasoperation. Programmet är uppdelat i två faser och sträcker sig över totalt 12 veckor.

Viktigt att tänka på innan du börjar träna

Efter att du kommit hem från sjukhuset är det viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv. Promenader och enklare sysslor i hemmet är lämpliga aktiviteter att börja med. Att gå i trappor går också bra. Det är individuellt hur mycket du orkar efter en operation. En stor del av din energi går åt till läkningen vilket kan begränsa din ork under en period. Du kommer att känna hur styrkan och orken successivt förbättras och det är viktigt att du rör på dig i den mån du klarar av. Öka gradvis din fysiska aktivitetsnivå och lyssna på kroppens signaler. Om kroppen signalerar trötthet, yrsel, smärta eller annat obehag – ta en paus och vila en stund. Så fort du känner dig redo kan du börja med träningsprogrammet. 

Träningsprogram - så kommer du igång


Fas 1: Träningsvecka 1-6

I videon nedan får du en introduktion till träningsprogrammet och övningarna som du kan utföra i fas 1. Kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på kroppens signaler.

Gör så här:

  • Gör 10 repetioner av varje övning
  • Upprepa 1-3 gånger per dag
  • Om du får ont - ta en paus och vila en stund. 

Fas 2: Träningsvecka 6-12

När du har gjort övningarna i fas 1 under cirka 6 veckor är du redo för fas 2. Kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på kroppens signaler.

Gör så här:

  • Gör 10 repetioner av varje övning
  • Upprepa 1-3 gånger per dag
  • Om någon övning känns för tung och du får ont eller känner obehag - återgå till övningarna i fas 1 i ytterligare en vecka och testa sedan att gå över till fas 2 igen.