Hans Ulfvebrand – mottagare av S:T Eriksmedaljen 2022

”Vet du, jag har alltid trivts som bäst med tröskelmänniskor.” ”Vilka är det?” Med inlevelse ropar Hans Ulfvebrand till svar: ”De som tvivlar, såklart!”
Uppvuxen i en kristen familj, där pappan var präst, levde föräldrarna lyckligt tillsammans, evigt argumenterade.

”Mina föräldrar hade samma trosuppfattning men tyckte olika i allt. Jag tror att det är den uppväxten som gjort att jag aldrig varit rädd för oliktänkande, andras bakgrunder eller olika slags religioner. Snarare känner jag mig mer hemma där – bland de som vänder och vrider på perspektiven, än i den inre kretsen bland de helt övertygade.”

Hans Ulfvebrand beskriver sig själv som pojken med för mycket spring i benen för att få vara med i söndagsskolan. Trots att han blev utkastad därifrån blev han ändå präst till slut och ”gled från festen till högmässan”.

”Jag är väldigt nyfiken på människor. Har alltid varit. Skulle jag bedöma min arbetsinsats och vad jag bidragit med så är det nog just det – att jag med min nyfikenhet lyckats skapa möten mellan kyrka och samhälle. Mellan diakoni och teologi.”

Hans Ulfvebrand föräras i år den prestigefyllda S:t Eriksmedaljen av Stockholm stad för att han med sin öppenhet, generositet och prestigelöshet gjort stora insatser för att stärka det diakonala arbetet i Stockholm. Främst i sin roll som kyrkoherde i Sofia församling 1992 till 2013 och sedermera som kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen. Här hittar du Stockholms stads motivering i sin helhet.

Idag arbetar han som senior rådgivare åt Ersta kulturscen som bildades i höstas.

”Jag fattade inget. Ändå förstod jag allt.”


”Mest stolt är jag över hus snabbt Kulturscenen fått fäste – och ändå är vi bara i början av något riktigt stort.”

Sedan uppstarten har Ersta Kulturscen knutit stjärnor som Niklas Rådström, Tommy Körberg, Elisabeth Wallin, Per Ragnar, Lisa Lindström, Mats Malm och många fler till sig. Tidigare statsministrar, liksom förintelseöverlevaren Tobias Rawet har föreläst. Uruppföranden har hållits och inom kort kommer Lisa Nilsson som bjuder in till visaftnar i Olle Adolphssons anda.

Vad höstens program bjuder på kan han ännu inte avslöja men att det blir intressant och sevärt – det är tydligt. Så håll utkik efter mer information, nästan alla programpunkter har fritt inträde och läggs även upp på vår Youtube-kanal.

Hans Ulfvebrand har en annan stor kärlek i livet och det är till poesin. Ofta tar han hjälp av de stora skaldernas verk för att förstärka sitt budskap, och denna lilla intervju är inget undantag.

”För att fånga essensen i mina känslor kring utmärkelsen och den gärning de lyfter fram skulle jag vilja citera Kristina Lugn. Jag älskar när hon sa ”Jag fattade inget. Ändå förstod jag allt.” Så är det. Så är det förstår du!”