Skulptur i parken

Denna sommar visas Ebba Bohlins skulptur "Den utökade erfarenheten" på Erstaklippan. Utställningen avslutas med ett konstnärssamtal.

For information in English, please click the "Translate" button in the upper right corner.

Mellan den 29 maj och 1 september 2024 visas Ebba Bohlins skulptur "Den utökade erfarenheten" på Erstaklippan. Utställningen är arrangerad av Ersta kulturscen och det är första gången ett konstverk visas under en sommarutställning.

Till dig som besökare: upplev gärna konstverket genom att gå i trappan. Vänligen var varsam om konstverket och dig själv.

Med min skulptur, en trappa med ömsom fyra ömsom fem trappsteg, vill jag att förändringen i steghöjd ska kännas i kroppen.

Konstnärssamtal

Den 28 augusti kl 17.00 på Systervåningen (vån 3), Erstagatan 1K, hålls ett konstnärssamtal på temat "Den utökande erfarenheten".

Ebba Bohlin, konstnär, samtalar med David Thurfjell, religionshistoriker, professor i religionsvetenskap och författare

Fri entré, begränsat antal platser. Anmälan till konst@erstadiakoni.se

Om sommarutställningen

Skulpturen "Den utökade erfarenheten" av Ebba Bohlin kommer under sommarmånaderna att stå i blickfånget i parken på Erstaklippan. Skulpturen är utformad som en trappa i cirkelform med fyra trappsteg till vänster och fem trappsteg till höger. Den som går i den känner skillnaden i steghöjd. Någonting har hänt under vandringen upp och ner igen.

Inne i Ersta sjukhus på Folkungagatan 125 finns "Den utökande erfarenheten" i form av en bronsskulptur i skala 1:15. Den ingår i Ersta diakonis konstsamling vilken har utökats väsentligt med anledningen av det nybyggda sjukhuset. Skulpturen i parken kopplar på så vis samman sjukhusmiljön med stadsrummet och belyser satsningen på samtidskonst i sjukhuset.

– Med min skulptur, en trappa med ömsom fyra ömsom fem trappsteg, vill jag att förändringen i steghöjd ska kännas i kroppen. Precis som själva livet ständigt är i förändring. Ibland är det svårt att ta till sig och ändå lite lättare när det blir så påtagligt, säger konstnär Ebba Bohlin. 

Hon fortsätter:

– Platsen är en del av verket. Här på Erstaklippan, med utsikten mot Stockholms inlopp, så känner man historiens vingslag genom själva landskapet. Att få kontakt med det som varit förbereder för det som ska komma. Att gå i trappan eller slå sig ner på den är en del av upplevelsen som jag varmt inbjuder till. 

"Den utökande erfarenheten" visades första gången sommaren 2023 i naturreservatet Trollskogen vid Ölands norra udde. Där den var placerad mitt ibland forntida lämningar, hela udden var en gång en ceremoniell plats. Med Erstaklippan och Stockholms inlopp möter den nu en annan förtätad  och historiskt intressant plats.

Ebba Bohlin (1976) är utbildad på Konstfack och bosatt i Stockholm. Hon har ett starkt intresse för plats, rumslighet, skala, materialitet och kroppens närvaro. Ebba Bohlin verkar främst som skulptör och installationskonstnär, ofta med storskaliga verk i offentlig miljö, exempelvis ”Konkret transcedens” en blå bro och ljuskonstverk i Sundbyberg och ”Brunkebergs minne”, vid Kulturhuset Stadsteaterns entré i Stockholm. Hon är även aktuell med en ny gestaltning för Stockholm konst 2025 i Enskede ”Sju sorters blommor”.

Mer om Ersta kulturscen

Platsbyggd konst på Ersta sjukhus

Guidade konstvisningar

Är du nyfiken på Ersta diakonis konstsamling? Vi erbjuder guidade visningar via guidade gruppbokningar och via den öppna konstvisningen i sjukhusets entré om sker en gång i månaden. >>

Medarbetare spelar på flygeln i Ersta sjukhus entré

Kultur och kyrka på Ersta sjukhus

Kultur, andlighet och hälsa är levande hos oss – och något vi bejakar i våra verksamheter. Ta del av Ersta kulturscens program på sjukhuset>>

Patrik Sandin vid flygeln

Varför en kulturscen?

Ersta kulturscen arbetar för att förstärka den positiva hälsoeffekten av kultur i våra vård- och omsorgsverksamheter, samt vara en central plats för kulturupplevelser i Stockholm. Ta del av Patrik Sandins tankar om detta>>