Skulptur i parken

Denna sommar visas Ebba Bohlins skulptur "Den utökade erfarenheten" på Erstaklippan.

For information in English, please click the "Translate" button in the upper right corner.

Den 29 maj till 1 september 2024 visas Ebba Bohlins skulptur "Den utökade erfarenheten" på Erstaklippan. Utställningen är arrangerad av Ersta kulturscen och det är första gången ett konstverk visas under en sommarutställning.

Vernissage

Den 29 maj kl 12.00 inbjudes allmänheten till ett vernisage i konstnärens närvaro. Ersta diakonis direktor Stefan Nilsson invigningstalar kl 12.10. Ersta terrass erbjuder dagens lunch till rabatterat pris (115 kr) för alla vernissagebesökare. 

Vid frågor: mejla konst@erstadiakoni.se

Om sommarutställningen

Skulpturen "Den utökade erfarenheten" av Ebba Bohlin kommer under sommarmånaderna att stå i blickfånget i parken på Erstaklippan. Skulpturen är utformad som en trappa i cirkelform med fyra trappsteg till vänster och fem trappsteg till höger. Den som går i den känner skillnaden i steghöjd. Någonting har hänt under vandringen upp och ner igen.

Inne i Ersta sjukhus på Folkungagatan 125 finns "Den utökande erfarenheten" i form av en bronsskulptur i skala 1:15. Den ingår i Ersta diakonis konstsamling vilken har utökats väsentligt med anledningen av det nybyggda sjukhuset. Skulpturen i parken kopplar på så vis samman sjukhusmiljön med stadsrummet och belyser satsningen på samtidskonst i sjukhuset.

"Den utökande erfarenheten" visades första gången sommaren 2023 i naturreservatet Trollskogen vid Ölands norra udde. Där den var placerad mitt ibland forntida lämningar, hela udden var en gång en ceremoniell plats. Med Erstaklippan och Stockholms inlopp möter den nu en annan förtätad  och historiskt intressant plats.

Ebba Bohlin (1976) är utbildad på Konstfack och bosatt i Stockholm. Hon har ett starkt intresse för plats, rumslighet, skala, materialitet och kroppens närvaro. Ebba Bohlin verkar främst som skulptör och installationskonstnär, ofta med storskaliga verk i offentlig miljö, exempelvis ”Konkret transcedens” en blå bro och ljuskonstverk i Sundbyberg och ”Brunkebergs minne”, vid Kulturhuset Stadsteaterns entré i Stockholm. Hon är även aktuell med en ny gestaltning för Stockholm konst 2025 i Enskede ”Sju sorters blommor”.

Om Erstakulturscen

Patrik Sandin, konstnärlig ledare

Varför en kulturscen?

"Kultur berikar och det vill vi ta fasta på", säger Ersta kulturscens konstnärliga ledare Patrik Sandin om satsningen som sammanför Erstas verksamheter med konst och musik uttryck.>>

Guidade konstvisningar

För första gången erbjuder Ersta guidade visningar av sin konstsamling, dels via guidade gruppbokningar och dels via öppna konstvisningar i sjukhusets entré>>