Ersta kulturscen – konserter, samtal och utställningar i Ersta kyrka

Patrik Sandin, organist i Ersta kyrka, berättar här om den nya satsningen.

Varför Ersta kulturscen? 

Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand

- Att vi påverkas av konst och musik tror jag att de flesta kan hålla med om. Nya forskningsrapporter visar ständigt på den goda effekt som kulturen har, både på den som utövar den och den som upplever den. Under pandemin har många människor levt utan värdefull beröring och då har musiken spelat en stor roll. Det presenterar Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, i sin senaste forskning. Kroppens så kallade »lugn och ro-hormon«, ämnet oxytocin, frigörs när vi lyssnar på musik och det kan ge en upplevelse som liknar mänsklig beröring.

Erstas tydliga värdegrund bygger ju på att se hela människan och ofta möter vi människor i utsatta livssituationer. Ibland väcks många frågor som är svåra att svara på, men när orden inte räcker till för att förstå och utforska sitt sammanhang kan konsten och musiken vara en hjälp till att nå ett steg längre.

Inom Ersta kyrka har vi länge haft ett rikt konsertutbud. Vi vill gärna bidra ännu mer med den positiva effekt som kulturen har på oss och nu utvecklar vi verksamheten och samlar musik, konst, samtal och teater under namnet Ersta kulturscen.

Vi inspireras av prästen och författaren Olov Hartman som myntade begreppet »kulturdiakoni«. Han menade att kyrkan har ett ansvar att engagera sig i kulturlivet, särskilt i en tid då klimatet för kulturen hårdnar. Att lyssna, uppleva och vara del av händelser inom kulturens område. Att inte ställa sig utanför utan istället ledas av nyfikenhet.

Vem gör urvalet till kulturscenens program?

- Det är Ersta kyrka som står bakom programmet som planeras av mig och Hans Ulfvebrand. Vi försöker hitta intressanta personer och aktuella, engagerade ämnen för både samtal och konserter som kan utveckla och inspirera de som besöker oss.

Kan du nämna några personliga höjdpunkter från höstens program?

- Jag tycker Handelshögskolans rektor Lars Strannegård samtal om kunskap och känsla var en höjdpunkt. Sedan var det spännande att se Elisabeth Ohlsons utställning om psalmer ta form, att få vara en del av föreställningen om HC Andersen med Per Ragnar och så förstås julkonserterna med Tommy Körberg.

Hur ser vårens program ut?

- Vi kommer fortsatt ha program både på vardagarna och helgerna. Varje onsdag klockan 12.10 är det konsert eller samtal i Ersta kyrka. Dessa är gratis och varar cirka 30 – 40 minuter under våren kommer en rad intressanta personer att besöka Kulturscenen. Läs mer om dem här. 

- Till våra helgkonserter och teaterföreställningar säljs biljetterna via ticketco.se. I vår kommer vi bl a uruppföra ett verk av Niklas Rådström och Pär Olofsson som heter Stabat Pater och så kommer Lisa Nilsson hit och framför svenska visor. Varmt välkomna!