Ersta kulturscen – konserter, samtal och utställningar i Ersta kyrka

Patrik Sandin, organist i Ersta kyrka, berättar här om den nya satsningen.

Varför Ersta kulturscen? 

Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand

- Att vi påverkas av konst och musik tror jag att de flesta kan hålla med om. Nya forskningsrapporter visar ständigt på den goda effekt som kulturen har, både på den som utövar den och den som upplever den. Under pandemin har många människor levt utan värdefull beröring och då har musiken spelat en stor roll. Det presenterar Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, i sin senaste forskning. Kroppens så kallade »lugn och ro-hormon«, ämnet oxytocin, frigörs när vi lyssnar på musik och det kan ge en upplevelse som liknar mänsklig beröring.

Erstas tydliga värdegrund bygger ju på att se hela människan och ofta möter vi människor i utsatta livssituationer. Ibland väcks många frågor som är svåra att svara på, men när orden inte räcker till för att förstå och utforska sitt sammanhang kan konsten och musiken vara en hjälp till att nå ett steg längre.

Inom Ersta kyrka har vi länge haft ett rikt konsertutbud. Vi vill gärna bidra ännu mer med den positiva effekt som kulturen har på oss och nu utvecklar vi verksamheten och samlar musik, konst, samtal och i höst även en föreställning under namnet Ersta kulturscen.

Vi inspireras av prästen och författaren Olov Hartman som myntade begreppet »kulturdiakoni«. Han menade att kyrkan har ett ansvar att engagera sig i kulturlivet, särskilt i en tid då klimatet för kulturen hårdnar. Att lyssna, uppleva och vara del av händelser inom kulturens område. Att inte ställa sig utanför utan istället ledas av nyfikenhet.

När äger det första evenemanget rum? 

- Vi kommer att ha program både på vardagarna och på helgerna. Varje onsdag från och med 8 september klockan 12.10 är det konsert eller samtal i Ersta kyrka. Dessa är gratis och varar cirka 30 – 40 minuter. Till vissa helgkonserter är det biljetter som man köper via ticketco.se och har lite olika priser från 100 – 400 kronor.

Vem gör urvalet?

- Det är Ersta kyrka som står bakom programmet som planeras av mig och Hans Ulfvebrand. Vi försöker hitta intressanta personer och aktuella, engagerade ämnen för både samtal och konserter som kan utveckla och inspirera de som besöker oss.

Hur ser fortsättningen ut?

- Just nu planerar vi för vårens säsong. Något som är mycket spännande då är att författaren Niklas Rådström skriver ett verk till oss med titeln Stabat Pater. Musik till detta skrivs av kompositören Pär Olofsson och kommer att ha premiär i kyrkan runt påsk.

Kan du nämna några personliga höjdpunkter ur höstens program?

- Jag ser mycket fram emot att höra Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i ett samtal 20 oktober om kunskap och känsla. Sedan blir det spännande med Elisabeth Ohlsons utställning om psalmer, föreställningen på Systervåningen om HC Andersen och förstås julkonserterna med Tommy Körberg som många redan bokar biljetter till. Men det är bara några axplock ur höstens program.