Varför Ersta kulturscen?

"Kultur berikar och läker och det vill vi ta fasta på", säger konstnärliga ledaren Patrik Sandin.

Nyttan av musik och kultur

Musik, konst, poesi och dans kan bidra till ett ökat välmående. Redan på de gamla grekernas tid ordinerades den sjuke att först uppsöka en musiker. Och på det turkiska sjukhuset i staden Edirne hade man på 1300-talet lika många avlönade musiker som läkare.

Sedan kom kulturens betydelse i vårdsammanhang att minska. Trots att många kände kulturens effekt i sig var det svårt att leda dess läkande kraft i bevis. De senaste åren har dock vetenskapen lyckats med det. Visste du till
exempel att bara av att lyssna på ett musikaliskt stycke så frigörs lika mycket oxytocin, kroppens egna ”lugn-ochro- hormon”, som av en lång och innerlig kram?

– Insikten om att musik kan ge den här effekten låg bakom att Ersta kulturscen formaliserades 2021. Under pandemin, när många av våra patienter, kunder och boende tvingades leva isolerat, fick vi en större donation av en gåvogivare som kände sig starkt drabbad av de mångas ensamhet och ville lindra den. Ersta kulturscen blev vårt sätt att bidra till ökad folkhälsa, säger Patrik Sandin, konstnärlig ledare.

Förutom de psykosociala effekterna av kultur så bidrar det även till att stärka demokratin och att kunna närma sig de stora existentiella frågorna. Där ord kan söndra kan kultur, i form av till exempel musik, konst och samtal, skapa gemenskap, öppna upp för nya perspektiv – och dialog.

– I vårt arbete har vi inspirerats av prästen Olov Hartman. Han myntade begreppet »kulturdiakoni« och menade att kyrkan har ett ansvar att engagera sig i kulturlivet. Särskilt i en tid då klimatet för kulturen hårdnar. För oss är det viktigt att lyssna och vara del av det som händer i samhället, säger Patrik Sandin.

Nyfikenhet och öppenhet präglar programmet som spänner från litet och smalt till mer breda program i skiftande stilar. Flera uruppföranden har skett på kulturscenen. Allt från en föreställning om HC Andersens liv till ett oratorium av Niklas Rådström och tonsättningar av poeten Anna Greta Wides dikter. Ett annat återkommande inslag är att låta artister möta någon av de körer och vokalensembler som kulturscenen regelbundet arbetar med.

– Berwaldhallen har en populär satsning där popartister möter Radiosymfonikerna. Vi gör likadant, fast här möter artisten körer i världsklass. Arrangemangen skapas specifikt för dessa tillfällen, och för vårt kyrkorum, vilket skapar en väldigt intim atmosfär. Uppskattat av såväl besökarna som artisterna själva, säger Patrik Sandin.

Några av de artister som gästat kulturscenen är Tommy Körberg, Lisa Nilsson, Martin Hederos, Isabella Lundgren och nu senast Lill Lindfors samt Anne Sofie von Otter tillsammans med Bengan Jansson.

Drömgäst?

Sting! Hans tolkningar av Dowland skulle passa så bra i Ersta kyrka. Eller Robyn. Hon har en stark Ersta-anknytning via sin farmor, och att skapa någonting tillsammans med henne tror jag vore en upplevelse.

– Men listan på drömgäster är lång. Vi värnar modet att våga ha ett program som spänner från det breda och mer publikfriande till det smala. 

Om Ersta kulturscen

Lisa Nilsson på Ersta kulturscen

Aktuellt program

Här hittar du aktuellt program för Ersta kulturscen, en plattform med konserter, konst och andra kulturella uttryck i fokus. Läs mer här>>

Välkommen till Ersta kyrka

Inför ditt besök

Här hittar du praktisk information som kan underlätta inför ditt besök på Ersta kulturscen. Läs mer här>>

Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand

Lyssna på Psalmens väg

I podden "Psalmens väg" samtalar Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand med intressanta gäster om psalmer - och de associationer de föder. Läs mer här>>