Systervåningen ligger i byggnaden för Ersta hotell och konferens, våning 3, Erstagatan 1K. Här bodde tidigare de kvinnor som sedan utbildade sig till diakonissor/sjuksköterskor. I deras pionjära anda fortsätter vi samtala om konst, musik, skapande och om existentiella frågor.
Försök till tröst
Höstens samtal på systervåningen leds av Pernilla Glaser och tar avstamp i hennes bok Försök till tröst, en bok om rädsla, längtan och kärlek. Under tre kvällar kretsar samtalen kring sorg och tröst ur olika perspektiv. Vi möter föräldrar som förlorat barn och sjukhusprästen och vårdpersonalen som dagligen möter människor i svåra stunder.
Samtalen fokuserar både på att trösta och att bli tröstad. På att öppna upp för diskussion om sorg, både i stunden och i det långsiktiga livet efter en förlust.
Onsdag 3 september kl. 17
Ett samtal om Försök till tröst, en bok om rädsla, längtan och kärlek
“När någon annan stökar i min närhet blir jag lugn. Ljudet av liv som pågår, att bli tillfrågad om en påtår och en tretår och om jag vill ha B-delen i tidningen, vilket jag ju vill. En kär människas pysslande utgör en sköld mot ondskan. Detta ljud av hem och trygghet är tillfälligt, men just då kan jag njuta av att vila och släppa taget om det som behöver planeras för undergången.”
Med den egna sjukdomsberättelsen i fokus utforskar Pernilla Glaser varför vi tröstar och söker tröst som vi gör och hur vår otillräcklighet ändå kan räcka till. Här finns en smärtsam nedstigning i cancerns landskap men också matlistor och förslag på vad som hjälper när man håller sitt nyfödda barn med downs syndrom i famnen. Boken undersöker behov av tröst som villkor för oss alla och hur rollerna av tröstare och tröstad ibland blir upplösta och sammanblandade.
Medverkande: Pernilla Glaser är författare, terapeut och utbildare. Hon har undervisat i skrivande och berättande bla på Konstfack och Berghs. Hon arbetar också med flera universitet med utveckling av tvärdisciplinära forskningsmiljöer.
Pernilla har skapat läsecirkeln Future Making Academy i samarbete med Mötesplats Social Innovation Malmö Universitet.
Athena Farrokhzad är poet, dramatiker och översättare. Hon har varit ansvarig för författarskolan på Biskops-Arnö och för litteraturen på Kulturhuset Stadsteatern. För närvarande innehar hon gästprofessuren i Tage Danielssons namn vid Linköpings universitet. Hennes senaste bok är "Tragedierna", utgiven på Albert Bonniers förlag 2025.
Onsdag 3 september kl. 17
- Plats: Systervåningen, Ersta hotell och konferens, våning 3, Erstagatan 1K.
- Samtalstid: cirka 60 minuter.
- Kostnadsfritt, men föranmälan krävs. Anmäl dig här.
Torsdag 9 oktober kl. 17
Vad betyder det att trösta när ingen hjälp längre finns att ge?
Hur kan man hjälpa sig själv som tröstare att vara ny inför nöden? Hur undviker man empatisk utmattning och tar hand om sig själv som tröstare? Vilken roll har trösten i mellanmänskliga relationer och som möjlighet i samhället?
Det här är några av de frågor vi reflekterar kring i ett samtal mellan Anna Smille, präst Ersta kyrka och Sara Banegas, verksamhetschef Palliativa kliniken, Ersta sjukhus och Pernilla Glaser författare till boken Försök till tröst, terapeut och utbildare.
Torsdag 9 oktober kl. 17
- Plats: Systervåningen, Ersta hotell och konferens, våning 3, Erstagatan 1K.
- Samtalstid: cirka 60 minuter.
- Kostnadsfritt, men föranmälan krävs. Anmäl dig här.
Torsdag 6 november kl. 17
Att förlora ett barn - sorg ur olika perspektiv
Under kvällen möter vi två författare som skildrar sorg ur olika perspektiv, båda med erfarenheter att mista sitt barn på Lilla Erstagården. Samtalet fokuserar på att öppna upp för diskussion om sorg, både i stunden och i det långsiktiga livet efter en förlust.
Medverkande:
Daniel Melén, som i Två år av ditt liv beskriver sorgen under tiden hans dotter Claudia var svårt sjuk och döende, samt tiden strax efter hennes bortgång.
Anna Furness som i barnboken Vi är fem och vi är fyra beskriver sorgen flera år efter en förlust–när vardagen fortsätter men saknaden finns kvar. Boken avser att hjälpa barn och vuxna att förstå och prata om sorg och död.
Med i samtalet finns också Kerstin Ivéus, doktorand, barnsjuksköterska, syskonstödjare på Lilla Erstagården, med lång erfarenhet att möta barn och föräldrar i sorg
Torsdag 6 november kl. 17
- Plats: Systervåningen, Ersta hotell och konferens, våning 3, Erstagatan 1K.
- Samtalstid: cirka 60 minuter.
- Kostnadsfritt, men föranmälan krävs. Anmäl dig här.