Maskin för narkos

Kirurgi och anestesi

Anestesi i samband med operation

Du som ska genomgå en operation får alltid någon typ av bedövning eller narkos, det vill säga anestesi. På operationsavdelningen vid Ersta sjukhus planerar och genomför vi den anestesi just du ska ha i samband med operationen.

Vad innebär anestesi?

Anestesi betyder ”att inte känna” och är det samlade namnet för olika typer av bedövning eller narkos. Det finns flera olika sätt att ge anestesi. Din anestesiform anpassas specifikt efter dina förutsättningar och den typ av operation du ska genomgå.

De vanligaste anestesiformerna är: 

  • Generell anestesi. Innebär att du sover så djupt att du inte kan känna någonting av vad som försiggår.
  • Ryggbedövning. Innebär att stora delar av kroppen bedövas. Det finns två olika typer som används vid stora operationer:
    → Epiduralbedövning. Då läggs en mycket tunn slang in i hålrummet utanför ryggmärgskanalen som kallas epiduralrummet. Via denna slang ges bedövningsmedel via en pump. Denna smärtlindring kan pågå i flera dagar efter din operation och hindrar dig inte från att vara uppe och gå.
    → Spinalbedövning. Då ges bedövningsmedlet i nedre delen av ryggen via en tunn nål. Effekten är direkt och det första du känner är en ökad värmekänsla i benen. Du kan inte röra dina ben och känner ingen smärta i nedre delen av kroppen. Denna bedövning sitter i 2-5 timmar.
  • Lokalbedövning. När man sprutar bedövningsmedel i och omkring det område på kroppen som ska opereras. Du kan vara vaken under operationen, men kan få lugnande medel.