Tonåringar och unga vuxna

I Vändpunktens tonårs- och unga vuxna program träffas personer som lever eller har levt i familjer med beroende. Här får deltagarna veta att de inte är ensamma om sina upplevelser vilket ger stöd och skapar möjlighet till förändring.

Tonårsprogram 13-15 år och 16-19 år

Tonårsprogrammen förmedlar ny och positiv kunskap genom föreläsningar, filmer, berättelser, lekar, övningar och samtal. Tonåringen får möjlighet att upptäcka att han eller hon inte är ensam med sin erfarenheter.

Våra tonårsprogram är uppdelade i två grupper, en för 13-15 åringar och en för 16-19 åringar. Deltagaren får bearbeta att det inte är deras fel att någon i familjen dricker för mycket alkohol eller tar droger. Genom att stärka självkänslan, öva sig att sätta gränser och utbyta tankar och känslor med andra är målet att programmet också ska vara drog-förebyggande.

Antal gånger: 15 gruppträffar à 2 timmar/gång. Kvällstid.

Unga vuxna, 20-25 år

Unga Vuxna programmet vänder sig till dig som har någon i din närhet som dricker eller drogar. Programmet är öppet för dig mellan 20 -25 år och som tycker att du på något sätt påverkas av någon annans drickande eller drogande.

Syftet med programmet är att du ska få träffa andra som har liknande upplevelser i sin familj eller omgivning, få kunskap om alkoholens /drogens konsekvenser för närstående och att bli medveten om din egen roll i familjen. I vårt program får du kunskap genom föreläsningar, övningar och samtal med andra gruppdeltagare. 

Antal gånger: 13 träffar à 2,5 timmar/gång. Kvällstid eller grupp på helg kan förekomma. Avgift: 950 kronor

Terapi och krisstöd

Vändpunkten erbjuder psykoterapi för dig som är över 16 år och har vuxit upp med eller lever i en familj med missbruk.
I terapin på Vändpunkten har du möjlighet att undersöka hur missbruket och relationerna i familjen påverkat just dig och ditt liv. Fokus för samtalen är dina känslor, tankar och drömmar och hur du ska få ett liv som passar dig.

En missbrukare kräver mycket uppmärksamhet och många anhöriga är vana vid att glömma sina egna behov och önskningar. Samtalen ger dig möjlighet att ta upp ämnen som att vara ensam, hantera konflikter, sorgen över uppväxten, att vara besviken på sig själv, att kunna leva i en relation, flytta ifrån en förälder som missbrukar och bilda familj och bli förälder själv. Ibland blir de svårigheter vi levt med under uppväxten extra tydliga när vi ska skapa vårt eget vuxna liv.

För dig som är under 25 år är det kostnadsfritt, för dig över 25 år är avgiften 725 kronor per gång. I första hand är terapin på Vändpunkten en korttidsterapi där vi träffas 12 gånger. Samma kontaktuppgifter som under intresseanmälan.

Intresseanmälan

Barn från 7 år och ungdomar upp till 18 år anmäls av målsman, undantag kan göras när barn är placerade i familjehem eller på instution.

Vi arbetar terminsvis och startar våra grupper i januari och augusti. Antalet platser är begränsade. Kötid varierar beroende på när på året ni anmäler er. Oftast får ni en plats terminen efter anmälan men ibland kan ni få vänta till terminen därpå.

Vi kallar deltagare efter anmälningsdatum. Vid anmälan, var god uppge följande:

  • Namn: förälder och barn
  • Den anmäldes födelsedatum
  • Adress
  • Telefonnummer (hem/arbete/mobil)
  • E-post
  • Förhållande till den beroende (exempelvis maka/make, barn, förälder)

Anmäl dig via telefon, 08-714 62 16, eller @Vändpunkten