Ersta äldreboende

”Det är en ynnest att få forma ett nytt äldreboende”

I början av nästa år öppnar äldreboendet Ednahemmet i Nacka. Redan nu finns nya verksamhetschefen Jeanette Wahlberg på plats för att sätta både Erstas och sin prägel på det nya boendet. "Jag vill skapa en plats som är hemtrevlig och trygg och där både boende och personal stortrivs", säger hon.

bild på verksamhetschef Jeanette WahlbergEdnahemmet ligger i Hästhagen i Nacka, i en äldre fastighet som genom åren rymt olika Ersta-verksamheter. Nu genomgår fastigheten en helrenovering för att möta ett modernt äldreboendes behov. När de boende flyttar in i början av nästa år ska de mötas av en hemtrevlig miljö, med smarta planlösningar, genomtänkta färgval och en retroinspirerad inredning som doftar 1950- och 60-tal. Verksamhetschefen Jeanette Wahlberg, med 20 års erfarenhet av ledarskap inom äldreomsorgen, är förväntansfull inför arbetet som ligger framför henne och hennes nya medarbetare.

Hur ser tiden fram till öppningsdagen ut?

-Till en början ligger stort fokus på att rekrytera teamet som ska vara med och starta verksamheten. Parallellt med det sker en rad praktiska saker som att beställa möbler och annat så att allt ska finnas på plats i tid. Ju närmare vi kommer själva inflyttningsdagen desto mer fokus blir det på detaljerna som gör boendet så personligt och trivsamt det bara går. Det ska bli så spännande att få välkomna våra första äldre som flyttar till oss.

Vad har du för tankar kring att starta ett helt nytt boende?

-Det är en ynnest att vara med och forma ett äldreboende från början. Att hitta arbetssätt och få rekrytera gänget som ska arbeta här. Vi kommer att bygga något ihop och det skapar en fin teamkänsla. Jag vill skapa en plats som är hemtrevlig och trygg och där både boende och personal stortrivs, säger hon.

Hur ska det vara att bo på Ednahemmet?

-Det ska vara så likt ett vanligt hem som möjligt. De som bor här ska vara trygga, och uppleva en kontinuitet, att de möter samma personer, och att alla känner varandra. Här, som på alla Erstas äldreboenden, utgår vi från varje individs önskemål och förutsättningar för att dagarna ska bli så roliga och meningsfulla som möjligt. Vi kommer erbjuda stimulerande aktiviteter, men mycket i en god vardag kommer ur de till synes små sakerna, att känna att man är en del i vårt gemensamma ansvar, att vattna blommorna, duka bordet fint eller välja film till kvällens biovisning.

Är det något du brinner lite extra för?

-Jag tror mycket på att förgylla vardagen. Att ta vara på temadagar och årstider för att skapa struktur på tiden. Och att ta in årstiderna till den som inte kan gå ut och uppleva den fullt ut själv, de första vårblommorna, kastanjer på hösten eller granris till jul.

Det är även mycket viktigt att skapa en trivsam arbetsplats med en god arbetsmiljö för vår personal. Här ska alla bli sedda och vi ska ha ett bra klimat oss medarbetare emellan. Medarbetare som mår bra, gör ett bra jobb och då får de som bor hos oss också det bra.

Hur ser du på de anhörigas roll?

-Anhöriga är alltid välkomna hit, för att umgås med sin närstående eller vara med på någon aktivitet. Anhörigas delaktighet är central. De är en del av livet för dem som bor här, därför är de viktiga för oss också.
Vi har även organiserat anhörigstöd i form av exempelvis grupper eller enskilda samtal för de med behov av det. Vi vet att det är tufft när en närstående inte längre är den person den varit och att en flytt till ett äldreboende förändrar livet för de anhöriga.

man vid en öppen spis klappar en hund som sitter på golvetVilka är Ednahemmets styrkor?

-En styrka är miljön, Ednahemmet ligger väldigt fint med både vatten, grönområden och ett villaområde att utforska på promenader. Sedan är lokalerna så fina, med vackra färgval och är så väl anpassade efter vår verksamhet.

En annan styrka är att det kommer att finnas djur i verksamheten. Den som flyttar hit kan ta med sig sitt husdjur. Dessutom kommer åtminstone en i personalgruppen att ha hund med sig på jobbet. Jag ser positivt på djur inom äldreomsorgen, min erfarenhet är att det öppnar dörrar mellan människor och inom människan. Djur återskapar minnen och inte minst, de höjer humöret.

Ednahemmet i Nacka är ett särskilt boende för den med ett stort behov av vård och omsorg dygnet runt, och kommer att erbjuda 60 trevliga och funktionella lägenheter. För att flytta hit krävs ett biståndseslut från kommunen - läs mer via länkarna här nedanför.