barn och äldre målar tillsammans

Ersta äldreboende

”Möten mellan barn och äldre gör hela skillnaden”

På Erstas äldreboende Susannahemmet delar de äldre trädgård med en förskola – något som bjuder in till möten över generationerna. "De positiva effekterna tydliga", säger Petra Andersson, affärsutvecklare inom Erstas sociala verksamheter.

Livet på Erstas äldreboenden ska i möjligaste mån vara så likt det liv man tidigare levt. Med det som utgångspunkt frågar vi oss ständigt hur vi ge kan ge de äldre en meningsfull vardag. Sedan 2022 driver Ersta Susannahemmet, ett äldreboende som delar fastighet och gård med en förskola.

De positiva effekterna av ökad samvaro över generationsgränserna är stora, menar Petra Andersson som är affärsutvecklare inom Erstas sociala verksamheter.

– Att låta barn och äldre mötas i vardagen är en naturlig företeelse. Genom historiens gång har olika generationer alltid levt sammanvävda, samlade under ett tak. Sida vid sida har vi formats och utvecklats som människor – och när vi nu på Susannahemmet för samman dessa enheter igen är de positiva effekterna tydliga, säger hon.

bild på barn och äldre som målar tillsammansSom Sveriges största idéburna vård- och omsorgsaktör driver Ersta flera äldreboenden i Storstockholm och Uppsala och vi försöker alltid samverka med förskolor i närområdet där vi verkar.

– När vi fick möjlighet att etablera Susannahemmet i Huddinge där de äldre skulle dela gård och utemiljö med en förskola fanns ingen tvekan: detta ville vi väldigt gärna göra, säger Petra Andersson.

Och resultatet har varit över all förväntan. Barnen på förskolan och de äldre möts varje vecka på ordnade aktiviteter. Det sjungs sånger, målas teckningar och grillas korv. Den gemensamma gården gör samvaron okomplicerad och enkel. Här kan de odla, pussla eller bara vara en stund tillsammans. Mötena uppskattas av båda grupperna.

Det är en underbar upplevelse att sjunga med barnen!

”Det är en underbar upplevelse att sjunga med barnen! Det är så roligt när barnen är här”, konstaterade en av de boende, när TV4 gjorde ett reportage om det generationsöverskridande samarbetet.

Ordinera barn på recept

Hur kommer det sig då att mötet mellan barn och äldre faller sig så naturligt?

– Jag tror det är för att det slår an ett djupare existentiellt behov. Barnen möter de äldre helt utan baktankar. Samtalen är omedelbara. Kunskap delas och erfarenheter lärs ut. Det är inte för inte som forskning slår fast att ett gäng 4-åringar kan ha bättre effekt mot depression än starka mediciner, säger Petra Andersson.

I en studie från 2020 konstaterar överläkare Anne W Ekdahl och äldreforskaren Ingmar Skoog att sju av tio äldre förbättrat sin balans och sitt minne efter att i sex veckor spenderat tid med en förskolegrupp.

– De äldre var dessutom mycket lyckligare efteråt. Studiens slutsats var att fler äldreboenden borde ordinera barn på recept – och jag håller med, säger Petra Andersson.

bild på petra anderssonErfarenheten från Susannahemmet är att mötet mellan barn och äldre inte behöver vara svårt. Bara det att de boende blickar ut över barnens lek på gården, och hör deras prat och skratt genom ett öppet fönster, skapar mervärde. Petra Andersson ser att barnen ger de äldre ett sammanhang och tror att just det är anledningen till att generationsöverskridande möten ger så stor, positiv effekt.

Lyckan i att få vara delaktig i något större 

– Hur mycket vi som omsorgsaktör än jobbar för att skapa förutsättningar för en aktiv vardag, så gör barnen på en sekund de äldre delaktiga i något större. De ger dem en känsla av att fortsatt spela roll i något som är viktigt, och den känslan kan trumfa allt och hjälpa de äldre att hålla sig friska och fortsätta våga se framåt.

Petra Andersson och hennes kollegor inom Erstas äldreomsorg ser en oerhörd potential i att sänka trösklarna för fler möten mellan barn och äldre.

– Framtidens äldreomsorg tycker jag ska hjälpa de äldre att hamna i sammanhang som är, och känns, på riktigt. För vem mår inte bra av lite mer barnskratt i vardagen?

man gosar med med beige hund

Mer om Erstas äldreboenden

Lär mer om oss och vad vi erbjuder på våra äldreboenden >>

Äldre kvinna får sitt hår flätat

Här finns vi

Vi driver flera äldreboenden i Stockholm och Uppsala >>

ett par håller varanadras händer mot en mörk bakgrund

Det här är Ersta diakoni

Ersta äldreboende drivs av Ersta diakoni - med 170 års erfarenhet av vård och omsorg >>