Kirurgi och anestesi

Att opereras för rektusdiastas

Kirurgisk behandling av rektusdiastas för att åtgärda funktionella besvär är en relativt ny operation i Sverige.

På Ersta sjukhus är vi specialister på bukväggsoperationer, och har därför varit aktiva i utvecklingen av operationsmetoder för rektusdiastas. Vi har stor erfarenhet av tillståndet och bedriver forskning som syftar till att förstå hur rektusdiastas bäst behandlas.

Så går en rektusdiastasoperation till

Operationen utförs med titthålsteknik (laparoskopisk teknik). Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via tre små snitt förs kameran och instrument in i buken. De raka bukväggsmusklerna sys ihop. Om du får ett nät så växer det fast i bukväggen och kommer att finnas kvar. Häftstiften som håller fast nätet under läkningsprocessen bryts ned efter cirka 6 månader.

Frågor och svar efter operation av rektusdiastas

Vid akut försämring eller om du har frågor som kan härledas till din operation ska du kontakta Ersta sjukhus.

Ring helst dagtid till kirurgmottagningen då chansen är större att din kirurg finns på plats. Se telefontid nedan.

Vid akut försämring som kan härledas till din operation ska du kvällar, nätter och helger, kontakta vårdavdelningen. Se telefonnummer nedan.

Kirurgmottagningen

Tel: 08-714 61 88
Måndag - torsdag klockan 9.00-11.00 samt 13.00-15.00.
Fredag klockan 9.00-11.30

Vårdavdelning 5

Tel: 08-714 62 33

Vårdavdelning 3

Tel: 08-714 61 82

Det är helt normalt och förväntat att ha ont i buken och bukväggen efter en rektusdiastasoperation. Du kommer ha ont i minst upp till en månad efter operationen. Det kommer att göra mer ont när du rör på dig och mindre ont när du ligger still, men trots det är det viktigt att du är igång och inte blir sängliggande. Smärtan avtar vanligtvis successivt vecka för vecka, men kan ibland återkomma tillfälligt. Ett sådant förlopp är också helt normalt. Inom 6 månader är de flesta patienter smärtfria.


Smärtstillande läkemedel har bäst effekt om de tas regelbundet. Du rekommenderas att ta vissa läkemedel regelbundet till en början och andra endast vid behov. God smärtlindring underlättar fysisk aktivitet. När du rör på dig får du bättre blodcirkulation och minskar därmed risken för bland annat blodpropp och lunginflammation.


Efter en titthålsoperation får enstaka patienter värk från axelpartiet, vilket vanligen försvinner inom 3–4 dagar.

Det går bra att duscha när det gått 48 timmar efter operation. Du ska inte använda tvål i operationsområdet. Du bör inte bada innan operationssnittet är helt läkt och stygnen är borttagna/försvunnit. Om du har fått duschbara förband över operationssnitten kan dessa sitta kvar i upp till en vecka efter operation. Byt förband vid behov, det vill säga om de släpper eller blir smutsiga. Det går bra att använda kirurgtejp direkt på operationssnittet. Kirurgtejp och förband finns att köpa på apotek.

Om operationssnitten är förslutna med metallclips ska de tas bort 12–14 dagar efter operation. Du bokar tid på din vårdcentral för att ta bort clipsen. I vissa fall är operationssnitten förslutna med stygn som kroppen bryter ner och de försvinner av sig själv, oftast inom 14 dagar. Du behöver inte ta bort dem på vårdcentralen. Du kommer vid hemgång att få information av sjuksköterska om vilken typ av stygn du har fått.

Det är viktigt att vara i rörelse och leva som vanligt när du kommer hem. Promenader brukar vara en lämplig motionsform att börja med under de första veckorna och därefter kan du gradvis öka ansträngningsnivån. Om du skulle ta i för mycket brukar kroppen säga ifrån, därför är det viktigt att lyssna till signaler såsom smärta och yrsel. Sådana symptom är dock inte tecken på skada eller komplikation utan en signal på att du tagit i för mycket.


Muskelstärkande fysisk aktivitet såsom till exempel styrketräning och löpning kan påbörjas när sådan träning kan genomföras utan alltför stor smärta i buken/bukväggen. För många patienter innebär detta cirka 8 veckor efter operationen. Innan dess rekommenderas att du följer det träningsprogram som våra fysioterapeuter utformat och som du informerats om inför utskrivning. Instruktionsfilmerna till träningsprogrammet hittar du här.

Du kan bli förstoppad efter en operation i buken. Risken för förstoppning ökar också kraftigt om du tar morfinpreparat. Fysisk aktivitet ökar tarmens rörelse och för att undvika förstoppning ska du röra på dig. Ät fiberrik kost och drick rikligt. Om du blir förstoppad, prova med katrinplommon. Om det inte hjälper finns Laktulos® eller Movicol® att köpa receptfritt på apotek.

FAQ - Operation av rektusdiastas