Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Välkommen till Lydiahemmet!

Lydiahemmet är ett modernt äldreboende med plats för dig med somatisk sjukdom eller demenssjukdom. I de 54 välplanerade lägenheterna och de trivsamma gemensamhetsutrymmena möts genuin hemkänsla och dagens teknik.

Så arbetar vi

Alla verksamheter inom Ersta diakoni arbetar utifrån vår värdegrund Se människan. På Lydiahemmet vill vi skapa en innehållsrik vardag, med meningsfullhet och gemenskap. Vi uppmuntrar till delaktighet i vardagen, både gällande omvårdnad och gemensamma vardagsaktiviteter.  Du och din kontaktperson gör en genomförandeplan där ni tillsammans beskriver på vilket sätt du vill ha stöd. Varje vecka har du tid med din kontaktperson där ni planerar veckan som kommer samt gör en uppföljning. 

Våra medarbetare har kompetens att se dig och dina behov och möta dig där du är. Med hjälp av  minnesstärkande metoder jobbar vi för att du med demenssjukdom ska få en så meningsfull tillvaro som möjligt.

Hos oss finns möjlighet till parboende och husdjur är välkomna.

Miljön på och runt Lydiahemmet

Lydiahemmet består 54 lägenheter fördelade på tre plan. Lägenheterna är rymliga och har stora fönster för ljusinsläpp och god utsikt. De är 30 kvm och har badrum och trinett. Säng ingår, i övrigt möblerar du själv efter tycke och smak. Att ha sina egna möbler ger hemkänsla och trygghet.

Tv-kanaler med ett basutbud och el ingår i hyran. På Lydiahemmet finns ett Wi-fi-nätverk som är fritt att använda i de allmänna utrymmena.Varje enhet har ett gemensamt kök med matsal, balkong och allrum. 

Vi är extra stolta över att kunna erbjuda Playa del Lydia, ett ljus- och solrum för avslappning med karibisk känsla. Effekten av artificiellt ljus är inte vetenskapligt klarlagd, men många känner sig avstressade och uppiggade i den ljusa miljön. Miljön har kopierats från en exotisk plats. Här kan du stoppa fötterna i sanden, känna solen, lyssna på vågorna och höra fåglarna som kvittrar.

I anslutning till plan 1 planeras en stor terrass mot ett grönskande skogsparti.

Lydiahemmet ligger precis intill Farsta strands tunnelbanestation med närhet till torg, kommunikationer och natur. I området finns affär och café. På promenadavstånd når man bland annat ett koloniområde samt sjön Magelungen. En tunnelbanestation bort finns Farsta centrum med 150 butiker.

Våra medarbetare

Våra medarbetare jobbar i team för trygg vård och omsorg. Hos oss finns utbildade undersköterskor och vi har specialistkompetenser inom till exempel akutsjukvård och demens. Finsktalande personal finns. Våra sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut har alla erfarenhet av äldreomsorg.

Mat och måltider

Måltiderna ordnas med omsorg och är individanpassade. Vi arbetar utifrån att näringsbehovet varierar från individ till individ. Genom att servera vad varje person behöver, vill ha och vid de tidpunkter som personen faktiskt är hungrig minimeras risken för undernäring. Maten levereras från Fazer AB.

Vi serverar frukost, lunch, fika, middag, mellanmål och kvällsmål och vi tycker det är viktigt med vacker dukning. På helger och högtider bjuder vi på ett glas vin. Vi bakar ofta i våra egna kök. 

Läs mer om vårt måltidskoncept The Meal Watch här.

Vardagen hos oss

Våra medarbetares arbetstider planeras så att vi är så många som möjligt på plats vid våra dagliga aktivitetspass. Vi erbjuder varierade aktiviteter både utomhus och inomhus. Några exempel är bland annat hälsopromenad och frukostklubb. På frukostklubben serveras exempelvis nybakta bröd, juice, äggröra eller pannkaka och varje tillfälle har ett eget tema. 

Vi har även ett aktivitetsrum för gruppaktiviteter som exempelvis skönhetsgrupp, konst eller bokcirkel.Du som vill uppleva sommar och solsken året runt, eller bara känna hur värmen kan skänka avslappning, kan besöka Playa del Lydia, vårt ljus- och solrum (se mer ovan).

Övrigt om oss

Vi samarbetar med ett fotvårdsföretag som utför behandlingar efter överenskommelse i ditt hem.
Frisör finns i närområdet.
Extra säng finns för utlåning om dina anhöriga vill sova över.
I samma byggnad öppnar snart Ersta hemtjänst Farsta - läs mer om vår hemtjänst här.

Så får du plats på Lydiahemmet

Lydiahemmet kommer vara ett särskilt boende som vänder sig till personer med vårdbehov dygnet runt och med ett så kallat biståndsbeslut från kommunen. För att få ett sådant beslut kontaktar du din kommun. Därefter kan du välja Lydiahemmet som det boende du önskar.

Så gör du som bor i Stockholms stad

Kontakta Äldre direkt:
Telefon: 08-80 65 65
E-post: aldredirekt.service@stockholm.se

Så gör du som bor i annan kommun än Stockholms stad

Enligt Socialtjänstlagen har du rätt att flytta till vilken kommun du vill. Du kan vända dig till biståndshandläggare i Stockholm kommun för att lämna in en ansökan. Du kan också ansöka om särskilt boende i din nuvarande hemkommun som i vissa fall kan betala en plats på Lydiahemmet.

Har du frågor om Lydiahemmet? Välkommen att höra av dig!
Kontaktperson: Yvonne Sahlgren
Telefon: 076-696 28 28
Mail: lydiahemmet@erstadiakoni.se
Besöksadress: Farsta strandplan 15

Bild Lydiahemmet exteriör: Stenvalvet 
Bild Lydiahemmet interiör: White

Skriv ut