Sjuksköterska med patient i säng

Kirurgi och anestesi

Uppvakningsavdelningarna

När du vaknar efter din operation vårdas du på en av våra uppvakningsavdelningar. Hur länge du stannar och vilken av avdelningarna du vårdas på, beror på vilken sorts operation som du har genomgått och hur då mår.

När du vaknar efter din operation eller undersökning så övervakas du på en uppvakningsavdelning. Hur länge du är kvar på uppvakningsavdelningen, eller "uppvaket", beror på vilken typ av ingrepp du gjort och hur du mår. När du bedöms vara redo får du komma vidare till vårdavdelningen.

Om du ska sova över på sjukhuset gör du det oftast på vårdavdelningen, men det finns också patienter som övernattar på den postoperativa avdelningen eller på intensivvårdsavdelningen om det skulle behövas. 

Många patienter åker hem redan samma dag, det beror på vilken typ av operation eller undersökning du genomgått. Information om detta får du vid nybesöket på kirurgmottagningen och det står även i ditt kallelsebrev till operation.

Vad händer efter din operation?

Du kommer att vara uppkopplad till övervakningsutrustning för att kontrollera till exempel ditt blodtryck, din puls, temperatur och syresättning. Vi kommer att ge dig de läkemedel som du behöver, till exempel smärtstillande eller läkemedel mot illamående.

Utifrån ditt ingrepp och det vårdprogram du följer erbjuds du något att dricka och beroende på hur länge du stannar på uppvakningsavdelningen, får du något att äta. Efter din operation eller undersökning kollar vi så att du kan kissa. Vi kommer be dig prova att kissa och efter det göra ett ultraljud på din urinblåsa, en så kallad bladderscan.

Efter operationen är det viktigt att du tidigt kommer upp och rör på dig. Redan på uppvakningsavdelningen kommer vi, utifrån dina förutsättningar, hjälpa dig att komma upp ur sängen. 

Så här gör du för att på ett skonsamt sätt ta dig i och ur sängen:

  • Böj upp ett ben i taget, rulla över på sidan
  • För benen över sängkanten
  • Vänd dig mot kudden och skjut ifrån med armarna
  • För att komma tillbaka gör du samma sak fast tvärtom

 

Smärtlindring

Det är vanligt med värk/smärta efter operation. Efter titthålsoperationer är det också vanligt att man får ont i axlarna. Detta är inte farligt, utan en naturlig följd av att magen varit fylld med koldioxid under operationen.  

Det är viktigt att du talar om för personalen när du har ont. Det är bara du som vet hur stark din smärta är och därför ska smärtlindringen anpassas efter dina behov. Det innebär ingen fördel att ”stå ut” med smärtan, eftersom det ger en ökad belastning för kroppen vilket kan försämra din återhämtning. 

Vi kommer att be dig skatta din smärta på en skala från 0-10, där 0 motsvarar smärtfrihet och 10 är värsta tänkbara smärta. Din skattade upplevd smärta gör att vi bättre kan styra smärtbehandlingen. 

Möte med ansvarig kirurg

Efter operationen kommer du att få träffa ansvarig kirurg som berättar om din operation och din fortsatta behandling. Kirurgen kommer att träffa dig antingen samma dag eller dagen efter operation.

Besök på uppvakningsavdelningen

Av sekretess- och utrymmesskäl har vi inte möjlighet att ha besök av närstående inne på våra postoperativa uppvakningsenheter. Undantag kan göras vid speciella omständigheter.

Kontakta oss

Uppvakningsavdelningen och intensivvårdsavdelningen
Telefon 
08-714 61 79

Dagkirurgisk uppvakningsavdelning
Telefon 
08-714 62 87
Måndag-fredag kl 08.00–16.30

Besökadress
Ersta sjukhus
Folkungagatan 125