Sjukdom och symptom

Gallstensbesvär

Ersta sjukhus är specialister på gallstensoperationer. Varje år gör vi omkring 400 gallstensoperationer på kirurgkliniken. Det är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen med omkring 12 000 operationer per år i Sverige.

Galla bildas i levern och utsöndras till tarmen genom gallgången. Gallblåsan sitter som en sidoutväxt på gallgången och är en förvaring för galla. När man äter går en signal till gallblåsan som då drar ihop sig så att gallan töms genom gallgången ut i tarmen och blandas med maten. Gallan spjälkar fettet i födan.

Vid ett gallstensanfall kan blåsan inte tömma sig då en sten täpper till mynningen. Ibland är det förenat med illamående och kräkningar. Anfallet ger svåra smärtor i övre delen av buken och ibland strålar smärtan ut i ryggen och upp mot skulderblad och axlar.

Vid en operation opereras gallblåsan och stenarna bort. Det går bra att klara sig utan gallblåsa. 85–90 procent av patienterna blir bra efter operationen. Några patienter kommer att få diarré och magsmärtor vid för stort intag av fett och en del kommer att ha ihållande diarré, vilket i så fall bör utredas av läkare.

Mer information för dig som ska opereras

Lider du av gallbesvär och ska opereras hos oss? Här hittar du information särskilt riktad till dig.

Att opereras för gallsten

Här hittar du som är opererad för gallsten svar på de vanligaste frågorna vi får efter operationen.

Frågor och svar gallstensoperation
Operationssjuksköterska

Våra operationer

Läs om vilka fler operationer vi genomför vid Ersta sjukhus.

Bild från operation, kirurg assisterad av övrig operationspersonal

Läs mer om oss

Här hittar du information om vår kirurgi- och anestesiklinik.

Vårdpersonal framför en datorskärm

Vår patientvägledare

Läs mer om vilken hjälp du kan få av vår patientvägledare.