Venport i stället för många stick

Många patienter med tumörsjukdomar eller andra kroniska sjukdomar behöver ofta lämna blodprov och få injektioner. En venport som ligger under huden kan vara ett bra alternativ för dessa patienter. På så sätt slipper man smärtsamma venstick och sjukvården får en säker tillgång till blodkärl.

Så får man en venport

En venport är en liten behållare som opereras in under huden på framsidan av bröstkorgen. Från porten går en smal kateter som placeras i ett större blodkärl. Venporten kan användas för både blodprovstagning och injektioner och på det sättet slipper patienten smärtsamma venstick.

Operation av venport

Operationen utförs på operationsavdelningen, oftast under lokalbedövning med tillägg av lugnande medicin. Man röntgar under operationen för att kontrollera läget av katetern. Om porten skall användas inom 1-2 dagar kan en nål sättas in i porten i samband med operationen.

Efter operationen

Stygnen i huden kan tas bort efter 10 – 12 dagar (i vissa fall syr man med självupplösande stygn). Patienten brukar få åka hem en timme efter ingreppet. Vid behov kan man ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol. 

Operationssjuksköterska

Våra operationer

Läs om vilka fler operationer vi genomför vid Ersta sjukhus.

Bild från operation, kirurg assisterad av övrig operationspersonal

Läs mer om oss

Här hittar du information om vår kirurgi- och anestesiklinik.

Vårdpersonal framför en datorskärm

Vår patientvägledare

Läs mer om vilken hjälp du kan få av vår patientvägledare.