Kirurgi och anestesi

Inför din operation

Här kan du läsa om hur du på bästa sätt kan förbereda dig inför ditt ingrepp. Du kan själv påverka resultatet av din operation och med goda levnadsvanor minskar risken för komplikationer. Genom att följa dessa råd ger du dig själv bästa förutsättningar för ett bra resultat av din operation.

Hälsodeklaration

Innan ditt första besök på Ersta sjukhus kirurgmottagningen ska du ha fyllt i en hälsodeklaration antingen via 1177 alternativt i pappersformat i kirurgmottagningens väntrum.

Rökning är en risk vid operation

Om du röker i samband med din operation fördubblas risken att drabbas av
infektioner och blödning samt risk för förlängd läkningsprocess.
Om du är rökfri 6-8 veckor före och efter operation läker operationssåret bättre.

Att röka färre cigaretter minskar inte risken för komplikationer. Det är total rökfrihet som gäller. Risken för infektioner och problem med hjärta, lungor och kärl halveras.

Sluta-röka-linjen, olika appar, din vårdcentral, nikotinersättning via apotek är alternativ som kan hjälpa dig att sluta röka.

Se operationen som ett bra tillfälle att sluta röka eller dra ner på alkoholen. Det ökar chansen till ett friskare och längre liv!

Läs mer

Alkohol innan din operation

Om du dricker alkohol ofta eller i större mängder löper du större risk att drabbas av komplikationer i samband med din operation. Det är bevisat att två standardglas alkohol eller mer per dag fördubblar komplikationsrisken, men även en lägre konsumtion medför sannolikt en ökad risk.

Ersta sjukhus rekommenderar därför fyra veckors uppehåll av alkoholintag före och efter operation. Genom avhållsamhet från alkohol minskar du risken att drabbas av infektioner, akuta hjärtproblem och blödningar. I tabellen nedan kan du inventera din alkoholkonsumtion.

Stöd

Läs mer

Aktivitet

Att du rör på dig, utifrån egen förmåga, innan din operation har framför allt goda effekter på din återhämtning efter ingreppet. Genom att röra på dig ökar din syreupptagningsförmåga i blodet och blodtrycket sänks. Färre komplikationer och kortare vårdtider ses hos personer som är mer fysiskt aktiva. I samband med operation försämras din fysiska förmåga, av den anledningen bör du vara i så god form som möjligt för att underlätta återhämtning och rehabilitering.

Matvanor

Hälsosamma matvanor minskar risker för komplikationer. Ohälsosamma matvanor kan resultera i komplikationer såsom trycksår, ökad infektionsrisk, försämrad sårläkning, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Den stress som kroppen utsätts för under en operation påverkar kroppens ämnesomsättning som i sin tur påverkar din återhämtning. En genomgång av dina matvanor, eventuellt tillsammans med din distriktssköterska eller dietist, kan hjälpa dig att identifiera eventuella näringsbehov.

Mediciner

Den sista veckan före din operation bör du inte ta värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra, som till exempel Treo® på grund av risk för ökad blödning.

Om du äter blodförtunnande mediciner eller andra NOAK-preparat får du speciella instruktioner om detta av din läkare.

Du ska fortsätta med dina övriga mediciner som vanligt fram till operationsdagen. På operationsdagens morgon tar du inga av dina aktuella mediciner. Ta i stället med dem till sjukhuset, så bestämmer vi om du ska ta några av dem på plats.

Astma eller sömnapné (andningsuppehåll av snarkning)

Om du har astma är det bra om du behandlar dig symtomfri veckan före operation och på operationsdagen, även med inhalationssteroider om du använder det. Om du har hjälpmedel mot sömnapné är det bra om du använder dem veckan före operation och tar med till avdelningen. Prata med oss för att säkerställa att du tar din medicin på bästa sätt inför operationen.

Dagen innan din operation

Mat och dryck- fasta inför operation
För din säkerhet i samband med narkos eller bedövning är det viktigt att magsäcken är tom på innehåll. Du får äta och dricka som vanligt fram till 6 timmar innan ankomst till sjukhuset. Därefter kan du dricka enbart genomskinliga vätskor, det vill säga vatten, saft, te eller kaffe utan mjölk fram till 2 timmar innan ankomst till sjukhuset.

OBS! Om du har fått andra instruktioner av din kirurg ska du följa dem.
Snus eller tuggummi får inte brukas två timmar innan ankomst till sjukhuset.

Dusch inför operation
I ett operationssår kan hudbakterier orsaka infektion. För att förbättra förutsättningarna för normal sårläkning är det viktigt att inför operation tvätta hela kroppen, med antingen vanlig tvål eller med en tvål som innehåller ett huddesinfektionsmedel, Hibiscrub® eller Descutan®. 
Inför operationen ska du duscha vid två tillfällen, kvällen före operation och operationsdagens morgon.

I kallelsen kommer du att få information om vad du ska tvätta dig med.

Dusch kvällen före operation
Ta av smycken, ringar, piercing och lämna dem hemma. Ta bort all form av nagellack på alla finger- och tånaglar. Rengör naglarna. Lösnaglar eller skulpterade naglar är inte tillåtna. Tvätta hela kroppen, även håret med antingen schampo och tvål eller med desinfekterande tvål. Var extra noga med operationsområdet, navel, armhålor, ljumskar och underliv. Naveln ska rengöras med tops. En smutsig navel kan orsaka infektion och vara anledning till att din operation stryks från operationsprogrammet.

 1. Duscha hela kroppen
 2. Tvätta håret
 3. Tvåla in kroppen
 4. Skölj noga

Använd nytvättad handduk och nytvättade kläder efter du duschat. Bädda rent sängen med nytvättade sängkläder. Använd inte hudlotion, smink, smycken eller nagellack.

Dusch operationsdagens morgon
Duscha kroppen som ovan men utan att blöta eller tvätta håret.
Använd inte hudlotion, smink, smycken eller nagellack. Kontaktlinser bör inte användas under operation, använd glasögon.
För att minimera infektionsrisk, försök hålla huden intakt, fri från sår. Undvik rakning vid och i närheten av operationsområdet veckan före operation.

Att ta med till sjukhuset

 • Legitimation
 • Toalettartiklar
 • Mediciner som du normalt använder
 • Andningshjälpmedel ex CPAP 
 • Tofflor eller inneskor
 • Bekväma kläder
 • Något att läsa, lyssna på eller dator

Ersta sjukhus ansvarar inte för personliga tillhörigheter.

Kontakta oss

Prata med oss för att säkerställa att du tar din medicin på bästa sätt inför operationen. 

Kirurgmottagning:
08-714 61 88


Ersta sjukhus växel:
08-714 65 00