Kirurgi och anestesi

Operationsavdelningen

När du ska opereras hos Ersta sjukhus skrivs du in och tas om hand av oss på operationsavdelningen. Vi förbereder dig inför din operation tills det är dags att tas in på operationssalen. Här kan du läsa mer om vad som sker i samband med operationen.

Inför operationen

  • Efter att du skrivits in tar vi emot dig på operationsavdelningen. Vi kontrollerar att du har träffat kirurgen som ska operera dig och att du har fått en markering med tuschpenna på kroppen där du ska opereras.
  • För att vara säkra på att allt ska bli rätt gällande din operation, kan du uppleva att flera personer frågar om samma sak.
  • Vi ställer ett antal frågor till dig till exempel om ditt personnummer, om du har varit sövd tidigare eller om du är fastande.
  • När det är dags att komma in på operationssalen kommer vi och hämtar dig, du kan antingen få promenera in själv eller bli skjutsad på brits alternativt säng.

Inne på operationssalen

  • Inne på operationssalen möter du teamet som ska vara med under din operation. Nu ställs ytterligare ett antal frågor gällande dig och din operation.
  • Du kommer att få lägga dig på ett operationsbord och kopplas upp med övervakningsutrustning.
  • Du ges anestesi, dvs bedövning eller narkos, som är framtagen för dig.

Dags för operation

  • Efter att du har fått din anestesi tvättar operationssjuksköterskan det område som ska opereras med spritlösning och klär det området med sterila dukar.
  • Därefter kommer kirurgen och operationen startar.

Det här händer när du opereras hos oss

1

Inskrivning

När du ska opereras på Ersta sjukhus tas du emot och skrivs in av en sjuksköterska vid någon av våra avdelningar. Där får du information om vad som kommer ske under dagen och vi börjar förbereda dig inför operationen.

Inskrivning
2

Operation

När du har skrivits in tar vi emot dig på operationsavdelningen och gör dig redo inför operation. När det är dags tas du in i operationssalen och får bedövning eller narkos innan operationen startar.

Operation
3

Uppvaknings-avdelning

Efter operationen blir du omhändertagen på vår uppvakningsavdelning. Hur länge du stannar här beror på vilken sorts operation du har genomgått och hur du mår.

Uppvakningsavdelning
4

Vårdavdelningar

När du är redo att lämna uppvakningsavdelningen kommer du till någon av våra vårdavdelningar. Vilken av avdelningarna du kommer till beror på vilken operation du genomgått och hur länge du ska stanna.

Vårdavdelningar

Kontakta operationsplaneringen

Ändring av operationstid ska göras per telefon till operationsplaneringen.

Operationsplanering
Telefon
08-714 61 88
Måndag-fredag kl 08.30-11.00