Frågor och svar endoskopi

Här hittar du svaren på våra vanligaste frågor.

Nej, vi har inte landstingsavtal för denna typ av undersökning.

 

Ja, du kan få lugnande läkemedel inför både gastro- och koloskopi. Vid koloskopi kan även smärtstillande läkemedel ges vid behov. Vi ger läkemedlet intravenöst, vilket innebär att en så kallad PVK (perifer venkateter) sätts i armen där vi sedan administrerar läkemedlet. Observera att du inte får köra bil under resten av dagen om du får något av dessa läkemedel.

Till klar dryck räknas dryck som är genomskinlig, som till exempel läsk, lättöl, vatten, energidryck, sportdryck, honungsvatten samt te och kaffe utan mjölk.

För mer information, se Meny- och dryckesförslag.

Ja, du får svar på en gång, vi skickar också svaret till din läkare som remitterade dig hit. Om man tar vävnadsprover från slemhinnan tar det cirka fyra veckor innan man får svar på dem. Anledningen till det är att man tittar på vävnadsprover i mikroskop och det tar tid.

Du kan andas helt fritt under undersökningen och kan göra det antingen via näsan eller via munnen.

Gastroskopin är inte smärtsam. Korta stunder kan det upplevas som att det spänner i magen och detta är relaterat till instrumentets rörelser. Slemhinnan i magsäcken saknar känselnerver så eventuell provtagning gör inte ont.

Ja, du kan ta dina läkemedel som vanligt. Endast blodförtunnande läkemedel (förutom Trombyl/acetylsalicylsyra) har speciella föreskrifter.

Ja, du kan äta som vanligt. Om du fått bedövning i svalget så måste du vänta tills denna släppt innan du börjar äta detta brukar ta cirka en halvtimme.

För att undersökningen ska lyckas och ge en tydlig bild av din tjocktarm ska tarmen vara tömd och ren från avföring. Därför är det viktigt att du avstår från fibertung kost inför undersökningen.

Du bör avstå från:
Frukt med skal och kärnor, grönsaker (iframför allt tomat och majs, bönor där kvarvarande skalrester ligger kvar i tarmen) fullkornsbröd med hela kärnor och frön till exempel sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, müsli.

Se Meny- och dryckesförslag

Ja, för att din undersökning ska bli så bra som möjligt är det oerhört viktigt att du dricker hela mängden tarmsköljningsmedlet. Om tarmen är ren är det lättare att undersöka den och undersökningen blir av bra kvalitet.

Du kan försöka dricka den med hjälp av sugrör eller genom att dricka det ur en flaska, lösningen smakar möjligen mindre salt då. Om lösningen dricks kall smakar den mindre salt. Se då till att dricka något varmt efteråt (till exempel buljong eller te utan mjölk) så att du inte blir frusen.

Det går bra att göra undersökningen fast du har mens. Om du använder tampong så kan du ha den kvar under undersökningen. Om du använder binda kan du ha den precis tills vi börjar och blir då utan skydd bara under själva undersökningen vilket brukar gå väldigt bra.

Man kan känna knip i magen precis när man kommer till en kurva i tarmen, men det brukar släppa när man har passerat kurvan med instrumentet.

Knip i magen kan upplevas olika från individ till individ. En del upplever det som smärtsamt medan andra inte besväras nämnvärt av det. Det går därför aldrig att på förhand veta om just du kommer att uppleva viss smärta eller ingen smärta alls i samband med undersökningen.

Vi blåser även in lite luft för att kunna se och luften i tarmen kan göra att man känner sig lite uppblåst i magen.

Vid behov ges smärtstillande medicin som har snabb effekt.

Slemhinnan i tjocktarmen saknar känselnerver så eventuell provtagning gör inte ont.