Röntgenkliniken

Hos oss får du som patient snabb, smidig och säker hjälp. Röntgenkliniken är utrustad med avancerad teknik för en rad olika bildgivande metoder.

Välkommen till Röntgenkliniken på Ersta sjukhus! Här arbetar vi med avancerad teknik för bildgivande metoder som datortomografi, magnetkameraundersökning, skelett- och lungröntgen, ultraljud, bentäthetsmätning och genomlysning.

Här får du som patient högkvalitativa undersökningar med snabba svar.

Kort fakta om Röntgenkliniken

 • Remisskrav
  För att bli undersökt hos oss krävs en remiss från din behandlande läkare.

 • Svar på din undersökning
  Vi månar om att undersökningskvalitén är den allra högsta och alla bilder granskas alltid av två specialistkompetenta röntgenläkare. Din behandlande läkare, som skickat remissen till oss, meddelar dig resultatet av undersökningen.

 • Språktolk 
  Om du inte talar eller förstår svenska språket har du rätt till en språktolk. Vi bokar automatiskt tolk till bokad undersökning om det framgår av din remiss att behovet finns.

 • Sjukresa
  Om du är berättigad till sjukresa ska du kontakta den avdelning eller mottagning som skickat remissen till oss så beviljar de tillstånd för resa till och från oss.

 • Remisser från vårdcentraler
  Vi har inget avtal med öppenvården utan tar för närvarande endast emot remisser från Ersta vårdcentral. 

Vanliga frågor

Användning av joniserande strålning inom sjukvården anses allmänt ge en nytta som överväger riskerna. Strålning finns vid röntgenundersökningar, undersökningar och behandlingar med radioaktiva ämnen, och strålbehandlingar.

Celler i kroppen som blir utsatta för en viss typ av strålning kan bli skadade. Oftast lagar cellerna sig själva eller så stöter kroppen bort de skadade cellerna.

Barn och foster är speciellt känsliga för strålning. Berätta därför för din läkare och för personal i sjukvården om du är gravid.

Remitterande läkar ska alltid kunna förklara varför det är bättre med strålningen än utan. Vi ska alltid använda så lite strålning som möjligt.
Informationen är hämtad från Strålskyddsmyndigheten – du kan läsa mer på deras sida här. Om strålning i vården - Strålsäkerhetsmyndigheten 

Max två ombokningar tillåts, sedan kommer remissen att avslutas och returneras till remitterande läkare. Ska undersökningen sedan utföras så får remitterande läkare skriva en ny remiss.

Om du är berättigad till sjukresa ska du kontakta den avdelning eller mottagning som skickat remissen till oss så lägger de in sjukresa till och från oss.

Varje uteblivet besök debiteras med 400 kronor. Efter två uteblivna besök kommer remissen att avslutas och returneras till remitterande läkare. Ska undersökningen sedan utföras så får remitterande läkare skriva en ny remiss.

Frågor och svar röntgen

Kontakta röntgenkliniken

Har du fått en kallelse och vill omboka/avboka eller bekräfta din tid ber vi dig i första hand att gå in i tjänsten Alltid öppet som är öppen dygnet runt.

Du kan också lämna meddelanden för ombokning, avbokning eller bekräfta tid på vår telefonsvarare. Det är viktigt att du uppger namn, personnummer, telefonnummer, bokad tid och undersökning.

Telefonnummer
08-714 63 04

Telefontider
Mån-tors: kl 8.30-11.30, 13-14.30
Fre: kl 8.30-11.30

Besöksadress
Ersta sjukhus
Röntgenkliniken
Folkungagatan 125, plan 2

Hitta hit: Buss 2 och 53 från Slussen. P-garage: Stigbergsgaraget.