Vad blödningsrubbningar innebär
Menstruationsbesvär kan se olika ut och ha olika påverkan på ditt liv. Några av de vanligaste besvären är rikliga, oregelbundna eller helt uteblivna menstruationer, myom eller polyper, hormonella förändringar och förändringar i livmoderslemhinnan.
Om blödningsrubbningarna leder till symtom som blodbrist och trötthet eller påverkar din vardag på andra sätt, kan det vara aktuellt med en medicinsk bedömning.
Behandling vid blödningsrubbningar
Behandlingen anpassas efter orsak, symptom och hur mycket besvären påverkar dig. På mottagningen kan du få hjälp med:
-
Hormonell behandling
Hormonrubbningar kan ske vid till exempel klimakteriet eller puberteten. Behandling med hormoner reglerar menstruationen och kan minska blödningen.
-
Borttagning av myom eller polyper
Myom och polyper är godartade knutor eller utväxter i livmodern som kan orsaka blödning. Att ta bort dem med operation kan minska besvären.
-
Rådgivning om egenvård
Individuell vägledning om livsstil och hur du kan hantera besvären i vardagen.
När operation kan bli aktuellt
Om kraftiga blödningar inte minskar med läkemedel eller annan behandling kan en operation göras. Beslutet tas alltid i samråd med dig och baseras på din livssituation och dina besvär.
-
Endometrieablation
En metod där livmoderslemhinnan behandlas med värme som täpper till blodkärlen. Det kan minska eller helt stoppa rikliga menstruationer.
-
Hysteroskopi
En kameraundersökning där livmoderns insida granskas. Undersökningen kan kombineras med behandling, till exempel för att ta bort polyper eller mindre myom. Undersökningen används också vid provtagning av livmoderslemhinnan.
Vård hos oss
Gynekologimottagningen vid Ersta sjukhus i Stockholm erbjuder utredning och behandling vid blödningsrubbningar och andra menstruationsbesvär. Vi tar emot dig som söker hjälp för första gången eller om du vill följa upp tidigare diagnos eller behandling.