Vad cellförändringar innebär
Cellförändringar i livmoderhalsen upptäcks oftast vid gynekologisk cellprovskontroll. En vanlig orsak är infektion med HPV (humant papillomvirus).
De flesta cellförändringar är ofarliga och läker ut av sig själva. I vissa fall kan de behöva följas upp närmare, till exempel med en fördjupad undersökning som kolposkopi eller vävnadsprov.
Efterkontroller vid gynekologisk cancer
Om du tidigare behandlats för livmoderhalscancer, livmoderkroppscancer eller äggstockscancer är det viktigt med regelbundna efterkontroller. Syftet är att följa läkningen, tidigt upptäcka eventuella förändringar och ge stöd i återhämtningen. Kontrollerna anpassas efter vilken typ av cancer du haft och hur du mår.
Utredning och behandling
När du kommer till oss får du troligen genomgå en eller flera av följande undersökningar:
-
Gynekologisk undersökning
Läkaren bedömer livmodertappen, livmoder och äggstockar. Ibland kombineras undersökningen med provtagning.
-
Kolposkopi
En förstärkt undersökning av livmodertappen med hjälp av ett särskilt mikroskop.
-
Vävnadsprov
Ett litet prov från livmodertappen eller slemhinnan tas för analys.
Konisering vid cellförändringar
Vid vissa typer av cellförändringar på livmodertappen kan ett mindre kirurgiskt ingrepp som kallas konisering bli aktuellt.
Med hjälp av diatermi (en elektrisk värmeteknik) avlägsnas den yttersta delen av livmodertappen där cellförändringarna sitter. Själva ingreppet tar bara några minuter.
Vård hos oss
Gynekologimottagningen vid Ersta sjukhus i Stockholm erbjuder uppföljning och efterkontroller vid cellförändringar och efterbehandling av gynekologisk cancer. Vården anpassas i dialog med dig och utgår från tillståndet och hur besvären påverkar dig.