UROLOGIMOTTAGNINGEN

Behandling vid njursten

Njursten är ett vanligt tillstånd som kan ge plötslig och kraftig smärta, ofta i sidan eller ryggen. Ibland passerar stenen ut av sig själv, men i andra fall krävs behandling för att lindra besvären och förhindra komplikationer. På urologimottagningen vid Ersta sjukhus finns möjlighet till utredning och behandling, anpassad efter stenens storlek, placering och hur du mår.

Hur njursten kan märkas

Njursten bildas när salter och mineraler kristalliseras i njurarna. Många märker inte av dem förrän en sten rör sig och blockerar urinvägen. Då kan du få plötslig smärta, ofta i sidan eller ryggen, ibland strålande mot magen eller ljumsken. Det är också vanligt att känna illamående eller se blod i urinen. Smärtan kan komma i intervaller och vara mycket intensiv.

Behandling av njursten

Målet är att lindra besvären genom att hjälpa stenen att passera eller ta bort den vid behov. Behandlingen utgår från stenens storlek och läge och vilken metod som är aktuell avgörs efter undersökning. Vi erbjuder:

  • Egenvård och smärtlindring

Mindre stenar kan ofta passera med hjälp av vätska och receptfri smärtlindring. Du får råd om hur du kan underlätta processen.

  • Stötvågsbehandling (ESWL)

Stötvågor riktas mot stenen från utsidan av kroppen för att bryta ner den till mindre bitar som kan passera naturligt. ESWL står för extrakorporeal stötsvågslitotripsi.

  • Uretäroskopi

Ett tunt instrument förs in via urinröret för att lokalisera stenen i urinledaren och ta bort den eller krossa den med laser.

  • Perkutan stenoperation

Vid större eller svåråtkomliga stenar kan ett kirurgiskt ingrepp genom huden bli aktuellt, ofta under narkos. Vid behov kan ett avlastande stent läggas i urinledaren för att säkerställa urinflödet inför vidare behandling.

När är det aktuellt att söka vård?

Du är välkommen att kontakta oss om du haft upprepade besvär med njursten, om smärtan är kraftig och inte går över, eller om du vet att stenen inte passerat trots egenvård. En tidig utredning kan minska risken för komplikationer och ge snabbare lindring.

Vård hos oss

Om du misstänker njursten eller har haft återkommande besvär är du välkommen till urologimottagningen vid Ersta sjukhus. Vi erbjuder individanpassad utredning och behandling baserad på dina symtom och behov.

Om du får akuta besvär med hög feber eller kraftig smärta är det viktigt att du söker vård akut.

Vanliga frågor om njursten och behandling

Små, hårda kristaller som bildas i njurarna av salter och mineraler.

Plötslig smärta i sidan, rygg eller ljumske är vanliga tecken. Illamående och blod i urinen kan också förekomma.

Ja, mindre stenar passerar ofta naturligt. Det är vanligt att dricka mycket vätska och ta smärtlindring hemma.

Om stenen är stor, ger kraftiga symtom eller blockerar urinflödet kan behandling eller ingrepp bli aktuellt.

Nej, du kan boka tid direkt eller skicka en egenremiss till oss.

Det beror på stenens storlek, placering och dina symtom. Läkaren går igenom vilken metod som är bäst för just dig.

Inför dagkirurgi ska du vanligtvis fasta från midnatt. Du får tydliga instruktioner från vårdpersonalen i god tid.

Viss smärta eller obehag är vanligt efter njurstensingrepp, särskilt när du kissar. Du får råd om smärtlindring och vad som är normalt.

Sök vård hos oss

För att bli patient på urologimottagningen på Ersta sjukhus behöver du en remiss. Du kan göra en egenremiss till oss eller be din behandlande läkare att remittera dig till oss.  

Mer om Ersta sjukhus

Besökare till sjukhuset i receptionen

Vill du söka vård hos oss?

Det finns flera sätt att bli patient på Ersta sjukhus. Ibland behöver du remiss, men du kan också kontakta oss direkt >>

Patientvägledare på Ersta sjukhus

Ta hjälp av vår patientvägledare

Patientvägledaren svarar på frågor om dina rättigheter i vården och förmedlar vidare kontakt med den verksamhet som kan hjälpa dig >>

Ersta sjukhus fasad med utsikt över Sofia kyrka

Detta är idéburen sjukvård

Ersta sjukhus är Sveriges största idéburna sjukhus med en tydlig värdegrund som bygger på att se hela människan >>

Kontakta oss

Du kan nå oss och våra e-tjänster via tjänsten Alltid Öppet. Där kan du få hjälp med många av dina vårdärenden digitalt. 

Öppettider
Måndag-torsdag kl 08.00-17.00 Fredag kl 08.00-14.30 

Besöksadress
Urologimottagning
Fjällgatan 44
Ersta sjukhus, plan 2, hiss A

Telefonnummer
08-714 03 05 

Telefontid
Måndag-torsdag kl 08.30-11.30, 13.00-15.00. Fredag kl. 8.30-11.30