Vad innebär sterilisering?
Sterilisering innebär att kroppens möjlighet att få barn tas bort permanent. För män handlar det om att sädesledarna blockeras (vasektomi) och för kvinnor att äggledarna stängs av. Sexlust, hormonbalans och erektion påverkas inte hos män, och kvinnor fortsätter att ha menstruation.
Beslutet om sterilisering ska vara väl övervägt. Det är en frivillig åtgärd som enligt svensk lag får utföras från 25 års ålder.
När kan sterilisering vara aktuellt?
Sterilisering kan vara ett alternativ om du är säker på att du inte vill ha barn i framtiden, om andra preventivmetoder inte fungerar eller ger biverkningar eller om du söker ett skydd som inte kräver regelbunden hantering i vardagen.
Det är vanligt att diskutera beslutet med sin partner eller vårdpersonal innan du bestämmer dig. Du behöver inte ha barn för att bli godkänd för sterilisering.
Vasektomi – sterilisering för män
Vasektomi är ett mindre kirurgiskt ingrepp där sädesledarna blockeras så att spermier inte längre kan nå ut vid utlösning. Ingreppet påverkar inte hormonbalansen, sexlusten eller förmågan till erektion. Det tar ungefär 15–30 minuter och görs som dagkirurgi. Du kan vanligtvis gå hem efter en kortare viloperiod. Det är viktigt att du använder annat preventivmedel tills ett uppföljande prov visat att spermier inte längre finns kvar.
Sterilisering för kvinnor
Vid kvinnlig sterilisering blockeras eller klipps äggledarna, vilket förhindrar befruktning. Operationen påverkar inte mens eller hormonnivåer. Operationen kan genomföras via titthål (laparoskopi) och tar vanligtvis mindre än en timme.
Vård hos oss
Vi erbjuder rådgivning och operation vid vasektomi, samt hjälper till med bedömning och remittering om kvinnlig sterilisering är aktuell. Du behöver ingen remiss – du kan boka tid direkt eller skicka en egenremiss.