Sjukdom och symptom

Rektusdiastas

Rektusdiastas (separation av de raka bukväggsmusklerna) är ett vanligt förekommande tillstånd, särskilt efter genomgången graviditet eller vid bukfetma.

Vissa patienter uppger att diastasen leder till en försämrad bålstabilitet och smärtor i bukvägg och/eller ländrygg. Ett avstånd mellan rektusmuskulaturen överstigande tre centimeter anses av vissa forskare och kirurger kunna leda till sådana symtom. Avstånd understigande tre centimeter betraktas som normalt. Rektusdiastas är ett tillstånd som i sig är ofarligt och det kan i många fall avhjälpas, helt eller delvis, med fysioterapi och fysisk träning.

Förutsättningar för att opereras

Du kan remitteras till kirurgmottagningen på Ersta sjukhus för en eventuell rektusdiastasoperation om du har en separation av de raka bukväggsmusklerna om minst tre centimeter samt upplever något av följande symtom trots minst sex månaders fysioterapi:

  • Bålinstabilitet
  • Bukväggs- eller ländryggssmärta

För att en operation ska vara aktuell måste även vissa krav vara uppfyllda:

  • Om du har varit gravid ska minst två år ha förflutit sedan dess och du bör inte ha någon önskan om ytterligare graviditeter.
  • Du måste ha BMI <28 och ha ett normalstort bukomfång.
  • Du ska vara rökfri.

Du måste kontakta din egen vårdcentral för att få en remiss till oss.

Vad händer i samband med operationen?

Du som kallas till kirurgmottagningen kommer att få träffa en sjuksköterska och en kirurg. Du kommer att få berätta om dina besvär och bli undersökt. I vissa fall görs en röntgenundersökning vid ett senare tillfälle. Kirurgen gör en bedömning av ditt tillstånd och avgör om operation kan vara aktuell.

Operationen görs för att återställa funktionen i bukväggen och utförs med hjälp av titthålsteknik. Utseendet påverkas i regel inte. Eventuell överskottshud tas inte bort under operationen.

I de fall du inte behandlats med fysioterapi eller tränat aktivt i minst sex månader rekommenderas du kontakt med valfri fysioterapeut innan du kan få en remiss till kirurgmottagningen. Detta kan din vårdcentral ofta hjälpa dig med. Du kan också boka tid hos en fysioterapeut på egen hand. Efter genomgången operation erbjuder vi på Ersta sjukhus träningsprogram för dig som är rektusdiastaspatient. Vi kan dessvärre inte erbjuda fysioterapi inför operation.

Mer information för dig som ska opereras

Lider du av rektusdiastas och ska opereras hos oss? Här hittar du information särskilt riktad till dig.

Att opereras för rektusdiastas

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna efter en operation av rektusdiastas.

Frågor och svar vid operation av rektusdiastas
Operationssjuksköterska

Våra operationer

Läs om vilka fler operationer vi genomför vid Ersta sjukhus.

Bild från operation, kirurg assisterad av övrig operationspersonal

Läs mer om oss

Här hittar du information om vår kirurgi- och anestesiklinik.

Vårdpersonal framför en datorskärm

Vår patientvägledare

Läs mer om vilken hjälp du kan få av vår patientvägledare.