Ersta hemtjänst

Att skratta ihop med kunderna gör Eriks arbetsdag lättare – och roligare

Erik da Silva har jobbat inom Erstas hemtjänst i flera år. Han hjälper kunder med vardagliga sysslor men menar att jobbet är så mycket mer än det. "Jag får så mycket tillbaka av dem jag hjälper. Och jag lär mig hela tiden nytt, både jobbrelaterat och om mig själv."

En vanlig arbetsdag för Erik da Silva börjar på kontoret på hans arbetsplats Ersta hemtjänst Stockholm Väst som ligger på Kungsholmen. Där byter han om, träffar sina kollegor och ser planeringen för dagen. Sedan är det dags att besöka morgonens första kund. Erik arbetar oftast morgon- och dagtid. Han cyklar ibland, men kan han välja tar han sig helst mellan kunderna till fots.

bild på erik da silva hos en kundHur kan en arbetsdag se ut?

-Jag hjälper ”mina” kunder med exempelvis hygien och att handla och städa. Ibland är vi ute och går tillsammans, och det händer även att jag går ärenden åt kunden. Man kan se jobbet lite som att vara kundens händer och ben. Många vill ha någon att prata med, ibland mer än de vill ha faktisk hjälp.

Vad är roligast med ditt jobb?

-Att träffa kunderna. Om du lyssnar och är intresserad så finns det massor att lära från personer som kan mer om livet än man själv. Jobbet man gör inom hemtjänsten är seriöst och professionellt, men jag försöker alltid skratta och skoja med kunderna, det gör allt lite roligare och lättare.

Vilka personliga egenskaper är bra om man vill jobba inom hemtjänsten?

-Du behöver tycka om människor och att hjälpa andra. Du behöver också vara omtänksam, kunna sprida glädje och hopp, inte bara ge den hjälp kunden har rätt till. Ibland behöver du fatta snabba beslut, så det är bra att vara lösningsorienterad.

Vilka är dina styrkor?

-Jag är som person entusiastisk och skrattar mycket, och jag tror kunderna blir positivt påverkade av det. Ofta får det kunden att bli bekväm, vilken kan behövas om någon är lite blyg inför exempelvis en hygiensituation.

När känner du att det varit en extra bra arbetsdag?

-När jag hjälpt kunden med något, men på ett sätt så att kunden blev extra nöjd. Det gör mig glad. Jag tänker ”hur skulle jag vilja att det var om det var jag som behövde hjälp”, det ger en bra guidning i jobbet.

bild på erik, hemtjänstmedarbetareVad kan vara utmanande?

-Ibland kan kunder som precis fått hemtjänst ha svårt acceptera att ta emot hjälp och att någon ska komma hem till dem. Det kan vara utmanande, men jag har lärt mig att det alltid finns sätt att hitta fram till varandra. Men det är också roligt med utmaningar, att få tänka ”hur löser jag nu detta?”.

Vad skulle du säga till någon som funderar på ett jobb i hemtjänsten?

-Sök! Det är ett jobb där du hjälper andra, men som också bidrar tillbaka till dig som person. Du får en utmaning och lär dig hela tiden något nytt, både jobbrelaterat och om dig själv.

 

två personer som håller varandra i hand

Idéburna med lång historia - det här är Ersta diakoni

Läs mer om oss och vår värdegrund här. >>

äldre kvinna i rosa tröja ler och tittar ut ur bild

Här finns Ersta hemtjänst

Vi erbjuder hemtjänst i Stockholmsområdet, Gävle och i Sundsvall. >>

tre av erstas medarbetare i blå arbetskläder

Vill du jobba hos oss?

Välj ett viktigt jobb! Här hittar du alla lediga tjänster inom äldreomsorgen >>