Erstas Anhörigstöd inom äldreomsorg och LSS

”Många får syn på sig själva genom det de målar”

Kreativt skapande är en av aktiviteterna i Erstas anhörigstöd inom LSS och äldreomsorg. Här berättar Tulla Lindquist om hur hon som ”inte kunde måla” plötsligt fick en ny hobby – och en gladare vardag.

Tulla såg en inbjudan från Erstas anhörigstöd inom äldreomsorg och LSS när hon var med sin man vid hans besök på minnesmottagningen. Av det som stod i foldern var det texten om kreativt skapande som fångade hennes intresse. Hon anmälde sig och träffarna startade kort därefter, så hon hann inte ångra sig.
-Jag hade inga tankar kring hur det skulle vara eller vad det kunde ge. Jag hade aldrig målat tidigare, och aldrig tyckt att jag kunde. Men jag kände starkt att jag ville komma iväg och göra något för mig själv, något som bara var mitt, säger Tulla.

Inga krav på prestation

På första träffen blev hon först fundersam, framför sig fick hon ett papper, penslar men bara tre färger. Uppgiften var att utifrån dessa blanda fler färger. Sedan skulle de måla.
-I början tänkte jag ”det måste bli nåt”, senare har jag insett att det inte är viktigt, här finns inga krav på prestation, säger Tulla.

Lisbeth RaryssonLisbeth Rarysson (bilden till höger) har under sina 15 år som konstpedagog haft kreativt skapande som metod för olika målgrupper, alla med det gemensamma att de befunnit sig i utmanande livssituationer. Syftet med metoden är att med hjälp av kreativa processer stärka individen, minska stress och skapa förutsättningar att hitta tillbaka till sig själv och den person man kanske under lång tid satt på paus.

Alla kan måla

Nu leder hon träffarna i kreativt skapande på Ersta. Hon poängterar att det inte är en traditionell målerikurs, utan målningen är ett uttryckssätt och en väg att få syn på sig själv.
- Det första man måste komma över är att man inte kan. För alla kan, med stöd. När bilderna träder fram får deltagarna det bekräftat, då händer något med självkänslan.

I början kan en uppgift vara att måla utan att det ska bli något. Att bara bli ett med färgerna och pappret. Senare kan man få uppgiften att måla efter ett tema eller något mer konkret, som en solnedgång eller ett träd. Personen känner vad det innebär för just dem. Uppgiften är starten, sedan får känslor och minnen poppa upp som de vill och ta plats på pappret.

En stund för sig själv

Träffarna är till för individen, att få en stund för sig själv. Fokus ligger inte på social samvaro eller samtal om sin närstående.
-Det är tvärtom viktigt att vi inte pratar när vi målar. När man målar hamnar man i flow och kan inte tänka på annat. Det beskriver många som avkopplande, säger Lisbeth.

Efter att målarsessionen är över efter cirka 1,5 timme kan man samtala kring sin målning, om man vill. Lisbeth kan fråga hur någon gjorde för att få till känslan av vind i en segelbåts segel, sedan får samtalet ta vilket väg det önskar. Det kan komma en berättelse om många fina somrar på havet, om en älskad segelbåt, den som man tvingades sälja när en make blev för sjuk och kanske några tårar över vägen som livet sedan tagit.

-Det är personens värld som kommer ut på pappret. Därför är det så verksamt och läkande att få andras bekräftelse på det man gjort. Många får syn på sig själva genom det de målar, säger Lisbeth.

Många växer under träffarna, men hon ser också att det inte passar alla.
-Om någon känner så ber jag dem att ge det några gånger, sedan får vi se. En del försvinner, andra väcks av något när de ger det en chans.

Många har prioriterat bort sig själva

Att anmäla sig till en aktivitet när man lever med en person med ett stort omsorgsbehov är långt ifrån självklart.
-Det här är personer som under lång tid prioriterat bort sig själva, att ta sig hit är ett stort steg. Därför blir jag glad när det ger ringar på vattnet. Någon kan säga att de äntligen tagit sig iväg till frisören, något de inte känt att de kunnat tidigare.

Måleriet har varit en dörröppnare

För Tulla har det kreativa skapandet varit en dörröppnare till något nytt.
-Jag njuter mer av naturen och jag tittar på omgivningen på ett nytt sätt, en grå himmel är inte bara grå, den har många nyanser. Jag har köpt grejer själv och sitter hemma och målar på kvällarna. Det har blivit en ny hobby.

Förutom att kvällarna har fått en skön inramning så har målandet tillfört ytterligare en dimension.
-Innan var jag oftare ledsen. Visst sörjer jag situationen fortfarande, men det känns ändå lättare. Även min man säger att han ser en skillnad. Vi känner varandra så väl, han har uppfattat stämningen och märker att jag är gladare nu.

 

Om kreativt skapande

  • Erbjuds som en aktivitet i Erstas anhörigstöd inom äldreomsorgen och LSS och är en metod som Lisbeth Rarysson förädlat under sina år som konstpedagog.
  • Inga förkunskaper krävs, du behöver aldrig ha målat tidigare.
  • Man använder ekologisk akvarellfärg och växtpapper vilket är mycket tillåtande och ger en härlig måleriupplevelse.
  • Varje träff börjar med en kort meditation med målet att släppa på krav och prestation och få kontakt med sin kreativa potential.
  • Sedan presenteras dagens tema och deltagarna blandar färger och målar i cirka 1,5 timme. Målandet sker i stort sett under tystnad, men med svag lugn musik i bakgrunden. Lisbeth är närvarande och stöttar den som behöver hjälp med färger eller annat.
  • Sist gör gruppen ett samlande avslut, då den som vill visar och pratar om sin bild. Det talas inte om fult och fint utan mer upplevelsen och även om olika tekniker.

Kreativt skapande handleds av Lisbeth Rarysson, konstpedagog, konstterapeut och konstnär. Hon har länge arbetat med konstnärligt utövande och personlig utveckling, de senaste tre åren har hon varit handledare i kreativt skapande i olika verksamheter inom Ersta, bland annat Erstagruppen och dagverksamheten.