Translate this page

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Close

Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och icke-vinstsyftande. Verksamheten vilar på en kristen grund och vi hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ulf NilssonUlf Nilsson - Barnboksförfattare

Ulf Nilsson är barnboksförfattare, mest känd för bilderböcker som Lilla syster kanin och Adjö, herr Muffin som belönades med Augustpriset 2002.

I boken "Det handlar om barn" är Ulf författare till kapitlet "Konventionen om barn och ormar".

Varför falde du just ormar som symbolik i din text?

När jag träffar barn brukar jag lämna ut lappar och be dem skriva ner vad de är mest rädda för. Ormar är nog det vanligaste svaret. Men kan det verkligen vara det barn oroar sig mest för? De ser kanske en lat huggorm en gång om året. Här låter jag ormarna stå för allt det onda som man verkligen kan känna ångest för.

Vilka är de värsta ormarna ut ditt perspektiv?

Det är nog svarta skrikormar som slingrar sig in i själen och väser att man är dum, ful, onödig och att man ändå inte kan göra något. Tyvärr är de ganska vanligt förekommande.

Hur kan vi som vuxna bäst skydda barn, både egna närstående och främmande, mot ormar?

Jag tror att man sätter sig med barnet i en soffa. Man läser olika bilderböcker och man pratar. Om boken handlar om någon som är rädd så kan man komma på fler saker man kan vara rädd för. Jag kan berätta om saker jag var rädd för som barn.Jag kan säga att allting ändå har ordnat sig, att livet har blivit fint. Om man då och då talar ut om ormar, så har ormarna ingen chans. Man måste också hjälpa andra som har ormar i sin vardag.

| Fler

Kontakt

Ersta diakoni
Box 4619
116 91 Stockholm

Telefon 08-714 61 00
@ Ersta diakoni

Fotografi på Ulf Nilsson

Ulf Nilsson fotograferad av Stefan Tell.

I gymnasiet fick jag en idé. Plötsligt fick jag en ljusglimt in i mitt liv. Hädanefter skulle ägna mig åt barnkultur. Sedan dess har jag nog gjort det. Ett helt yrkesliv, för nu fyller jag 65 år. Det har mest blivit böcker, över hundra stycken. Jag och Eva Eriksson har till exempel gjort femton bilderböcker. Flera av dem handlar om rädsla. Att vara rädd för att dö, rädd för att bli ensam, rädd för att stå på en scen, rädd för att alltid börja gråta...

De handlar om mig själv och min egen utsatthet som liten, som alla barn kan känna. Kan man hantera det så är man bättre rustad att ta tag i större frågor också. Jag har varit lärare och bibliotekarie. Jag har fem egna barn. Jag har talat med vuxna om barn och böcker. Och vad ska jag göra nu när jag är 65 år? Jag tror jag ska ägna mig åt barnkultur...